Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2010: Zevenaar - Wenen
Dag 1 afstand: van: naar:
Zaterdag 17 juli 2010 167,0 km Assen Zevenaar
Zaterdag 17 juli 2010 86,9 km Zevenaar Gartrop / Hünxe

Fiets in trein Op vakantie gaan betekent vroeg (6:00 uur) op staan, voor Joke erg vroeg. Na het ontbijt fietsen we het eerste stukje van de vakantie, namelijk naar het station in Assen. Om 7:02 vertrekt de trein met onze fietsen 'illegaal', maar met toestemming van de conductrice, op een smal balkon.
In Zwolle blijkt de overstap te krap (5 minuten) om twee fietsen afzonderlijk via de lift van het aankomstperron naar het vertrekperron te verplaatsen. Hier lopen we dus onze eerste en hopelijk enige vertraging van deze dag op. Als troost halen we een bakkie met een appelkruimelcake bij de Broodzaak. Met een half uur 'vertraging' gaan we met de trein van 8:18 verder richting Arnhem. Onderweg stappen er nog een paar fietsers in die richting Rome gaan fietsen. Na een uurtje treinen komen we in Arnhem aan waar we gelukkig een kwartier overstaptijd hebben. Dit is ook wel nodig, want het station wordt verbouwd en de tijdelijke lift staat aan het einde van het perron en heeft niet veel power.
Om 9:34 vertrekt dan onze laatste trein richting Zevenaar waar we dik tien minuten later arriveren.


Nu kan de vakantie echt beginnen. Om 9:50 fietsen we Zevenaar uit langs wat plaatsjes richting de Rijn om daar de fietsroute "Fietsen naar Praag" op te pakken. Bij Spijk fietsen we de grens met Duitsland over. Het pad in Duitsland loopt over een dijkje met schapen. Hierdoor moeten we over veeroosters en door hekjes. Deze hekjes blijken te krap voor de fietsen met tassen met als gevolg ontwrichte spatborden. Deze zijn gelukkig weer simpel en snel te repareren. De volgende 3 hekken halen we twee tassen van de fietsen af om zonder problemen verder te kunnen. Helaas begint het bij het tweede hekje te regenen. Dat het nog slechter weer kan zijn, zien we bij het laatste hekje aan de ravage en een omgevallen boom waar we lopend met de fiets nog net onder door kunnen. Hierna gaat de tocht verder naar Emmerich am Rhein, het regent nog steeds. De route gaat wat verder bij de Rijn vandaan. Wanneer het om 12:20 droog wordt en de zon het voorzichtig probeert, besluiten we te gaan lunchen op een picknick bank bij Praest in de buurt. Na de lunch komt de zon steeds beter door en wordt het zelfs warm.

De Rijn

Bij Rees zien we de Rijn weer en volgen we deze rivier verder langs de uiterwaarden. Na Wesel ruilen we de Rijn in voor de Lippe. We fietsen nog een stuk door het bos over een echt onverhard pad. Vlak voor de camping komen we nog langs Schloß Gartrop en om 17:30 zijn we bij camping Kleinsteinberg1. De camping lijkt niet veel meer dan een sta-caravan parkje en we mogen onze tent opzetten op een soort parkeerveldje van de vaste gasten, die overigens erg vriendelijk zijn. 's Avonds lopen we nog een rondje in de buurt van de camping.

1) update 8 maart 2022: camping Kleinsteinberg lijkt niet meer te bestaan.

De route van vandaag: (trein)
Assen - Zwolle : 7:02-7:43
Zwolle - Arnhem : 8:18-9:20 (bedoeling was 7:48-8:50)
Arnhem - Zevenaar : 9:34-9:47 (bedoeling was 9:02-9:15)

De route van vandaag: (fiets)
Zevenaar - Emmerich am Rhein : niet bewegwijzerd
Emmerich am Rhein - Wesel : Nieder Rhein route (NRR)
vanaf Wesel : Römer route


hoogte profiel