Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2010: Zevenaar - Wenen
Dag 13 afstand: van: naar:
Donderdag 29 juli 2010 77,8 km Allersdorf (Bayreuth) Etzenricht

Lekker uitgerust gaan we goed ontbijten om voldoende energie op te doen voor de fietstocht. Het lijkt nog droog als we eten. Tegen half negen zijn we beneden met de tassen, nog even afrekenen en dan weer fietsen. We zitten nog niet op de fiets of het regent al, en niet een klein beetje. We dalen af richting Bayreuth (via de juiste weg), maar komen niet weer door de stad. We beginnen vandaag aan de Haidenaab Radweg en fietsen over aardige landweggetjes.
Het eerste stuk loopt deze nog gelijk met het Bayreuth alternatief van de fietsen naar Praag route. Het blijft regenen, we hebben een outdoorjas aan en ook nog bovenbeenregenbeschermers. Echter tijdens de klimmetjes zijn deze eigenlijk te warm. In Weidenberg begint de regen serieuze sporen achter te laten: er zijn al duidelijke waterstromen op de weg. We hebben eigenlijk geen tijd daar aandacht aan te besteden want er is onduidelijkheid over de route. De route op de actuele (geplastificeerde) papieren kaart, en dus ook in GPS komen niet overeen met de bewegwijzering. Dit betekent dat of de route onlangs is aangepast of de kaart up-to-date is en de bordjes nog moeten worden aangepast. Ook blijkt later dat de route nog verschillende alternatieven en lokale rondjes kent. Volgens de kaart loopt de route om de Iskaraberg (637m) heen, maar de bewegwijzering niet. Omdat we geen zin hebben met dit hondenweer een bospad te nemen en 'om' te fietsen, nemen we een gewone, geasfalteerde weg via Kirchenpingarten. Bij Smetterslohe komen we weer op de route (kaart/GPS en bordjes). We fietsen door het plaatsje Haidennaab met vlak daarna een kort en pittig klimmetje.
Langs de weg zien we alternatieve akkerbouw, een veldje zonnepanelen met vandaag waarschijnlijk hele lage opbrengst. We fietsen verder via rustige weggetjes en komen door diverse kleine plaatsjes. Tegen een uur of 12 is het echt droog. In Pressath gaan we op zoek naar een restaurantje, waar je even lekker warm kunt zitten, we slagen helaas niet. Als we deze plaats uit fietsen zien we nog een supermarkt, waar we drinkyoghurt halen en de jas uitdoen. Een stuk verderop vlak voor Dießfurt komen we op een mooi plekje een picknickbankje tegen waar we de lunchpauze inlassen.

Recreatie plas Dießfurt

De route die we volgen is mooi, stukjes bos, stukken langs de Haidenaab, langs diverse zandwinningsmeertjes en door kleine plaatsjes. Zo moeten we na Dießfurt over een smal betonnen loop/fietspad door een grasland dat waarschijnlijk nog wel eens overstroomt. Deze verhoging heeft z'n beste tijd gehad. Na Bruckendorfgmünd maken we ook weer een mooi slinger om de Haidenaab heen door een prachtig stuk natuur.

Haidenaab na Bruckendorfgmünd Haidenaab na Hütten

De route op kaart/GPS en bordjes loopt nog steeds gelijk op. Echter als we in Hütten netjes de bordjes blijven volgen (GPS wil een andere route) komen we op de weg naar Steinfels in de problemen. De weg wordt verlegd en geasfalteerd en is daardoor afgesloten. Hier zijn de omleidingen voor fietsers niet aangegeven. Ze kunnen in dat opzicht wel leren van hun collega's van de Werraroute. We proberen zelf een route langs de Haidenaab te vinden, maar we blijken op een gegeven moment aan de verkeerde kant van het water te fietsen. We fietsen een stukje terug naar een bruggetje en komen uiteindelijk aan de andere kant van Steinfels uit. We fietsen vervolgens weer langs diverse zandwinningmeertjes/visvijvers. Als we bij Mantel komen begint het helaas begint weer te regenen. We moeten zelfs nog even schuilen, zo hard gaat het. Als het weer wat beter wordt, fietsen we snel door via Lohbachwinkel richting Etzenricht.

Vlak voor dit plaatsje moeten we nog een keer een spoorweg over. De overgang bevindt zich op een oude en inmiddels autovrije weg. Je moet je bij de overgang melden door te duwen op een hendel. Het is ons niet direct duidelijk dat er op afstand een mannetje zit die (zonder cameratoezicht) de slagbomen bedient als er geen trein aankomt. Na een paar keer op de hendel te hebben gedrukt, krijgen we duidelijk geïrriteerd te horen dat een keer ook wel voldoende is. In Etzenricht vinden we een van de Gasthofen, Gasthof Riebel. Er blijkt nog een kamer vrij te zijn, en niet zo maar een. Het is een net verbouwde kamer waar alles nog spiksplinternieuw is. Wij mogen de kamer inwijden. We voelen ons een beetje ongemakkelijk met onze vieze kleren, maar we genieten van een heerlijke warme douche en satelliet-tv met BVN. We zijn blij dat we binnen zijn, want het begint te stortregenen en een fikse onweersbui. 's Avonds eten we een lekker riviervisje in het restaurant van de Gasthof. Na het eten, lopen we nog een rondje door het dorpje op zoek naar een cache. We sluiten de avond af met een lekker Duits (donker) biertje.

Kamer in Etzenricht

De route van vandaag:
Bindlach (Allersdorf) - Bayreuth (Lainek) : niet bewegwijzerd
Bayreuth (Lainek) - Untersteinach : Haidenaab radweg en Fichtelgebirgs route
Untersteinach - Etzenricht : Haidenaab radweg


hoogte profiel