Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2010: Zevenaar - Wenen
Dag 18 afstand: van: naar:
Dinsdag 3 aug. 2010 85,6 km Passau Ottensheim

Nat tentenveldDe dag begint weer met regen. Na een uurtje langer dan normaal geslapen te hebben, staan we toch maar op. We pakken de waterdichte fietstassen in om een beetje ruimte in de tent te krijgen om te gaan ontbijten. Als we ons brood en sap op hebben, lijkt het wat droger te worden. We pakken de tent maar nat in, want droog wordt hij toch niet. Het tentenveld lijkt net een zwembad,onder de tent zo zompig. We zijn verbaast hoeveel water onder onze tent ligt, omdat we het in de tent droog hebben gehouden.


De route Passau uit gaat over een fietspad langs een drukke weg. We gaan diverse fietsers voorbij, maar we worden zelf ook ingehaald. Het is een vlakke etappe langs de Donau. Na een paar kilometer zien we een bakkerij en supermarkt, hier halen we wat broodjes voor de lunch. We fietsen verder aan de Duitse zijde langs de Donau, de andere kant van het water is Oostenrijks grondgebied. Bij Kohlbachmühle komen we een restaurantje tegen waar we onze laatste Duitse koffie met gebak nuttigen. Hierna gaat de route verder richting Oostenrijk, het is inmiddels droog en de zon schijnt. Vlak voor de grens zien we nog de Jochenstein waterkrachtcentrale met bijbehorende stuwdam. Om 11:50 fietsen we over een stroompje (Dandlbach) heen Oostenrijk binnen. Het Donaudal in Oostenrijk is smaller dan de dag ervoor. Er komen diverse stroompjes en watervallen uit de bergwanden waar we langs fietsen. Om 12:40 komen we aan bij het eerste pontje van de vakantie om de Donau over te steken. Na de oversteek fietsen we nog een stukje verder op zoek naar een bankje voor de picknick met uitzicht over de Donau. We lunchen nog net in de zon. Als we weer op de fiets zitten, wordt de lucht zeer dreigend. Snel pakken we onze jassen uit de tassen om ze aan te doen. We hebben ze nog niet aan of het begint te regen, een stortbui komt over ons heen. Diverse fietsers stappen af om te schuilen voor zover dat ging, maar wij fietsen maar door om het niet koud te krijgen. Nat zijn we toch al. Na ruim een uur wordt het weer droog en trekt de mist op uit de bossen.

optrekkend vocht

Het fietspad slingert mooi met de Donau mee. In Aschach a.d. Donau doen we boodschappen bij de Spar voor het avondeten, waar we veel meer vakantiefietsers tegenkomen. We fietsen langs een dam en komen rond half vijf aan bij de eerste "camping" in Fall. Er is niets te doen en de eigenaren hebben het alleen maar druk met de cafégasten. Een snelle blik op wat mogelijk sanitair is, is genoeg om te besluiten door te fietsen. In het naburige Ottensheim, aan de andere kant van de Donau, zit nog een camping. Als we langs de Donau fietsen, komen we langs infoborden over diverse vissen. We pakken nog een keer een pontje om de Donau over te steken. Deze kan ook auto's overzetten. In Ottensheim fietsen we naar boven en volgen we de camping routebordjes het plaatsje uit. Onderweg komen we nog een groepje fietsers tegen. Help, zou deze camping ook niets zijn? Als we bij de camping Hofmühle aankomen, zien we een stacaravanparkje met een gedateerd toiletgebouw maar wel met een afdakje. Het trekkersveldje ligt aan de andere, lage kant van het watertje dat langs de camping loopt en is sjompie nat. In dit watertje is een minikrachtcentrale gebouwd met een vistrapje erlangs. Mooi om te zien hoe ook op kleine schaal CO2 wordt bespaard.

Miniwaterkrachtcentrale

We vragen aan de eigenaar "opa", de (klein)kinderen zijn zelf met vakantie, of we onze tent naast een caravan bij het sanitair gebouw mogen zetten, omdat daar de grond stukken droger is dan op het trekkersveldje. Dat is goed, nog net voor een volgende stortbui zetten we snel de tent op. Tegen 6 uur krijgen we nog gezelschap van een fietsend Italiaans gezin, dat ook de tent naast de caravan opzet.

De route van vandaag:
Passau - Ottensheim : Donauradweg (DRW-R6)


hoogte profiel