Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2010: Zevenaar - Wenen
Dag 19 afstand: van: naar:
Woensdag 4 aug. 2010 77,5 km Ottensheim Grein

Water standenAls we wakker worden, is het droog. Eindelijk. We pakken de spullen weer in en ontbijten onder het afdakje, daarna breken we de tent af en vertrekken we om 9:20 uur. Al snel wordt het steeds wat aangenamer. We fietsen terug naar Ottensheim, waar we op het plein brood halen. Dit keer geen bolletjes, want het prijspeil in Oostenrijk is behoorlijk wat hoger dan in Duitsland. Het eerste stuk van de route volgen we uiteraard de Donau, maar ook een drukke weg en een spoor ernaast. Zo komen we na een uurtje fietsen in Linz. De zon schijnt inmiddels en de trui kan uit. Langs de Donau en via het park van de stad fietsen we Linz door (hoofdstad van Ober-Österreich). Het is druk met fietsers. Net voorbij Linz, zien we aan de andere oever grauwe staalfabrieken. Vlak voor Donaukraftwerk Abwinden-Asten maken we een uitstapje richting het plaatsje Fall waar we bij een soort Raststätte koffie drinken. We fietsen weer terug richting de dam, waar we overheen fietsen. We nemen het alternatief via Enns. Je merkt al snel dat het rustiger is qua fietsers, omdat de meeste Donaufietsers hier aan de noordzijde van de rivier fietsen. Tijdens het "ommetje" fietsen we door een rustig agrarische landschap. Vlak voordat we weer het pontje terug nemen naar de andere oever besluiten we nog even te gaan lunchen, want het is al na enen. We zitten ondertussen alweer een breed dal, heel anders dan gisteren. Doordat we onderweg enkele caches proberen te vinden, is het vandaag veel inhalen en ingehaald worden.

We fietsen weer eindeloze stukken strak langs de Donau tot we in de buurt van Mitterkichen komen. De route gaat door dit plaatsje waar we worden geconfronteerd met de gevolgen van hoog water. In augustus 2002 is het gebied getroffen door extreem hoog water. Het is moeilijk te bevatten hoe hoog het water is geweest, maar een paal met waterstanden (rode pijl is de waterstand van 14 augustus 2002) en informatieborden (klik op het bord om hem te kunnen lezen) geven de impact aan.

Info bord hoogwater

Om de schade een volgende keer te beperken wordt - met steun van de EU - een dijk gebouwd en huizen afgebroken. Ook de volgende dorpjes hebben in 2002 volledig onder water gestaan. In verband met de werkzaamheden moeten we dan ook af en toe een andere route kiezen. Vlak voor Grein gaat de route rechtsaf over de brug, maar wij verlaten hier de route voor de camping: Campingplatz & Herberge Grein. Later zien we ook de Spaanse fietsers van een paar dagen geleden weer op deze camping. Grein is een mooie schippersstad met een hoger gelegen burcht. Na het eten maken we een stadswandeling en vinden, nog net voordat de zon helemaal onder is, de schat bij de burcht.

Grein by night

De route van vandaag:
Ottensheim - Grein : Donauradweg (DRW-R6)


hoogte profiel