Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2011: Argelès-Gazost - Maastricht
Dag 15 afstand: van: naar:
Maandag 8 aug. 2011 87,6 km Mornay-sur-Allier Guipy

We staan op tijd op en tegen half negen fietsen we weg richting het noorden. We slaan een stukje van de route over, zodat we niet weer over de drukke weg hoeven. Als we Mornay uitfietsen hebben we enkele mooie uitzichten, uiteraard pas na een stukje klimmen. De route gaat over smalle wegen en we zien verschillende kuddes koeien in allerlei kleuren, maar de blanke en bruine koeien zijn in de meerderheid. Na een uurtje fietsen, komen we in Apremont-sur-Allier, een middeleeuws dorpje met kasteel. Het heeft wel wat weg van Orvelte, maar dan middeleeuws. Het toeristisch gebeuren moet nog op gang komen, het is nog geen 10 uur. We bezoeken twee wasplaatsen, om daar een schat te zoeken. Dat doen we ook bij de zwaaikom als we het dorpje uitfietsen.

zwaaikom

In de zwaaikom konden boten keren om van de Loire naar het kanaal te komen. Als we door fietsen valt het direct op dat we in de Loire streek fietsen. We komen vlak na elkaar al twee kasteeltjes tegen. We kunnen er niet echt van genieten, want het gaat regenen. Als we bij het aquaduct zijn, zien we beneden een soort campingveldje en op het aquaduct kom net een bootje aanvaren. We besluiten te wachten bij de sluis om te zien hoe snel het water zakt. Het verval lijkt wel zo'n 10 tot 12 meter.

Aquaduct

Het waait vandaag stevig, waarschijnlijk zo'n 4 à 5 Bft. We hebben vanochtend vooral zij wind gehad, soms een beetje mee en soms een beetje tegen. Na het aquaduct fietsen we naar Nevers via paden langs het kanaal. Daarin varen verschillende (huur-)vakantiebootjes. Op de kade komen we diverse vakantiefietsers tegen. Het is duidelijk te merken dat hier meer fietsroutes lopen (LOW route, Loireroute, velo 6). De nationaliteiten wisselen namelijk ten opzichte van de vorige dagen. Bij de oude bruggen van Nevers toasten we spreekwoordelijk op het behalen van de helft van de route. Boekje 2 is uit.

Nevers

Aan de andere kant van de rivier kunnen we direct testen of we voldoend zijn getraind. Via een smal en steil straatje fietsen we omhoog naar de kathedraal en op het plein drinken we een cappuccino. Als we Nevers verlaten, worden we een beetje verrast door het glooiende landschap. Omdat het boekje nog in de fietstas zat, hebben we het hoogteprofiel van de rest van de etappe nog niet bestudeerd. Het blijft heuvelachtig met een mooi landschap: een stroompje en glooiende weilanden omheind met struiken en bomen. We picknicken in zo'n weiland ter hoogte van Nyon, uit de wind. In Prémery halen we de boodschappen, want de rest van de middag hoeven we geen serieuze super meer te verwachten. Met de zware fietstassen klimmen we het plaatsje uit, gevolgd door een lange afdaling. In Guipy halen we nog een vergeten toetje. Meloenen hebben ze niet en ook geen sojatoetje, dus nemen we een chococrème-toetje uit de koelkast mee. Tegen kwart over 5 komen we bij de camping aan. De camping wordt beheerd door een Nederlander en het veld ligt op een grote helling. Her en der zijn plekken wat vlakker gemaakt zodat er nog een tent of caravan kan staan. We kunnen vrij hoog op de helling staan.

Regenboog/uitzicht

Mooi uitzicht, maar ook veel wind. Bij de bar, waar we zelf mogen tappen, drinken we nog een biertje. Daarna is het tijd om bij de tent eten te koken. Helaas drijven er vanuit het westen wolken over, waardoor de zon al tegen 8 uur weg is.


hoogte profiel