Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2011: Argelès-Gazost - Maastricht
Dag 16 afstand: van: naar:
Dinsdag 9 aug. 2011 87,3 km Guipy Vincelles

Als we wakker worden van de wekker, horen we ook geritsel. Zou er een muis in de voortent zitten? Even later voelt Joke dat het geritsel onder haar matje vandaan komt. Na het afbreken van de tent blijkt het een mol te zijn geweest. We fietsen tegen half negen weg naar Corbigny. Als we daar zijn, zien we dat de markt al in volle gang is. We halen twee kleine broden. Een brood (pain complet) weegt bij deze bakker 250 g en daar hebben we met zijn tweeën niet genoeg aan als lunch. Gemiddeld is 300g gewenst. Nadat we ons door de marktkraampjes hebben gemanoeuvreerd, fietsen we al klimmend het plaatsje uit. Boven aangekomen doen we de trui uit. Het is nog frisjes, en Joke is blij dat ze nog een shirt met lange mouwen mee heeft. De route gaat veelal over wat grotere wegen. In Saint Père komen we langs de grote Notre Dame, het museum is nog gesloten. We maken ons op voor de laatste grote klim van vandaag, die naar Vézelay, zo'n 2 kilometer met 7%. Tijdens de klim zien we eindelijk enkele velden met druivenstokken. De wijnroutebordjes langs de weg zijn we al vaker (bv. bij Cahors) tegengekomen, maar op de een of ander manier fietsen we niet langs de wijnvelden. Vorig jaar in Duitsland fietsten we meer tussen de wijnvelden door. In Vézelay maken we een uitstapje richting kathedraal, dit betekent nog een stuk extra klimmen. Op tweederde stoppen we voor een kop koffie en daarna klimmen we nog even door naar de kathedraal Ste. Madelaine.

kathedraal

Als we weer bijna beneden zijn halen we wat boodschappen in een “Vive la vie” supermarktje. Volgens onze informatie is er namelijk geen supermarkt in Vincelles. Als we Vézelay verlaten klimmen we nog een keer, dit keer echt voor het laatst. Op het hoogste punt in het bos is een picknickplaats ingericht, waar we gebruik van maken. We doen de truien weer aan tijdens het lunchen. Als we net beginnen met de afdaling gaat het regenen. Snel doen we onze jassen aan en even later stoppen we nog een keer om toch ook maar de regenbenen om te doen. Het is vandaag te koud om de broek nat te laten worden. We dalen af langs de rivier de Chamoux en komen uiteindelijk uit bij het kanaal Nivernais. Daar varen ook diverse vakantiebootjes. In het kanaal zijn diverse sluizen, veelal bedient door studenten.

kalksteenrotsen

Bij Saussois zien we steile kalksteenrotsen. Na de rotsen kiezen we ervoor om de rivier te blijven volgen. We zien aan de andere kant van het water het plaatjes Mailly le Château. Het plaatsje Mailly (zonder Château) ziet er droevig uit, al zijn de slager en bakker wel open. De laatste 6 km fietsen we langs het kanaal naar het noordwesten, waar de wind ook vandaan komt.

rivier/kanaal/sluisje

Dus tegen de wind in ploeteren, lijkt net Holland. Vlak voor Vincelles zien we een Romakamp met een busje waarin de wasmachine en generator staat, deze mensen zullen het niet gemakkelijk hebben in Frankrijk. We fietsen door het plaatsje en zien diverse detailhandelszaakjes, zoals een bakkertje, computerzaakje en tabakswinkel. Als we richting de camping fietsen, zien we ook nog een Maximarché. Een, voor Franse begrippen, kleine, met siëstasluiting, maar goed gesorteerde supermarkt. De camping blijkt een drukke camping te zijn met relatief kleine plekken en weinig privacy. Voordeel van zo'n camping is dat je er 's ochtends brood kunt halen en er een bar en cafetaria is. Als we na het douchen een tapbiertje willen halen blijkt dit alleen in combinatie met eten te kunnen. We besluiten alsnog naar de super te gaan voor een broodje, toetje, chocopasta en een biertje.


hoogte profiel