Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2011: Argelès-Gazost - Maastricht
Dag 18 afstand: van: naar:
Donderdag 11 aug. 2011 103,4 km Vincelles Troyes

De fietsdag begint zoals die dinsdag eindigde, langs een kanaal, en nu willen we direct even iets rechtzetten over de picknickbanken (dag 11). Sinds we bij het kanaal langsfietsen en eigenlijk al eerder dinsdag, zien we op verschillende plekken picknickbanken. Langs het kanaal zien we vanochtend ook vissers. Bij een van de sluizen die we passeren komt een jonge sluisbedienster net bij haar werkplek aan.

kathedraal Auxerre

Als we nabij Auxerre komen, verlaten we het kanaal en fietsen we door een sportcomplex. Vandaag hebben we een speciale missie. We hebben (was)benzine nodig voor de brander, het liefst type C. De Essence F zijn we al eerder tegengekomen in supermarkten, maar we zouden volgens onze informatie Essence C moeten hebben. In de eerste supermarkt is er überhaupt geen (was)benzine te verkrijgen, dus fietsen we door naar een Leclerc winkelcentrum. Als we daar aankomen, gaat Wim het winkelcentrum in. Hij blijft een tijd weg, maar komt met een Smile terug; missie geslaagd.
Via een drukke weg fietsen we Auxerre uit en we mogen klimmen. We zien wederom een Roma-kamp. Eenmaal boven hebben we mooi uitzicht over de grote stad. We fietsen verder het platteland in en komen door diverse kleine dorpjes. De huizen zien er hier beter onderhouden uit dan aan de zuidkant. Geen dichtgetimmerde ramen en gesloten hotels (die zien we überhaupt niet). We komen de eerste kuddes melkkoeien tegen en ook hier is het graan de afgelopen periode geoogst. Op sommige akkers ligt nog stro, op andere worden strobalen geperst en een akker verder wordt bemest en omgeploegd.

druiven

In de omgeving van het plaatsje Lignorelles veranderen de akkers in velden met druiventrossen. Weer wat recht te zetten (dag 16), bij Vézelay, hadden we de eerste enkele wijnvelden gezien, nu fietsen we door een heleboel Bourgogne wijnvelden. Komt het toch nog goed met Frankrijk als wijnland op de route. In Ligny-le-Châtel kopen we in de buurtsuper een pak sap voor bij de lunch, want het water van de camping is niet zo lekker. We passeren voor de lunch een HSL lijn en een camp militaire. We lunchen 5 meter boven een rivier (Armançon). We hebben dan zo'n 45 km op de teller staan. Het is goed zonnig vandaag en al lekker warm (zo'n 25°C). In de middag komen er wat meer wolken waardoor het aangenaam blijft. Als we een tijdje fietsen, komen we in het vestingplaatsje Ervy-le-Châtel. We fietsen dwars door het plaatsje, zodat we langs de kerk komen en ook nog een mooi uitzicht hebben.

uitzicht

Even later komen we onder een dikke stadspoort met ronde torens door. In dit plaatsje lijken veel voorzieningen gesloten, maar dat beeld kan ook komen door de siësta. De middag is vlakker dan de ochtend, maar het blijft wel glooiend. Tegen kwart over vier hebben we al 95 km gefietst en zijn we in de buurt van een camping. De volgende ligt in Troyes. We besluiten daar heen te gaan, zodat we door een levendig stadscentrum fietsen. In het centrum proberen we wat te cachen en drinken we wat op een terras. Dat is behoorlijk aan de prijs, maar dan heb je wel een uitzicht op scheve huizen en veel winkelende toeristen.

scheve huizen

Troyes heeft vier bloemensterren, het voorstadje met de universiteit heeft er drie. Beide plaatsen hebben de rotondes en openbare veldjes diverse bloemen staan. Eerder vanochtend waren we in een plaats met twee sterren. Dat was niet terecht, want het gemeentegroen was niet verfraaid met bloemen en de tuinen waren voorzien van hekken en hagen. De bloemencompetitie tussen plaatsen zorgt ervoor dat gemeenten, maar ook bewoners meer doen aan het verfraaien van het aanzicht van hun plaats met bloembakken met afrikaantjes en andere 1-jarigen. Tegen kwart voor zes komen we aan bij de stadscamping1 van Troyes aan de noordoostkant. We eten 's avonds bij het restaurantje op de camping. Een Andouillette de Troyes worst met patat. De worst was voor Joke een minder geslaagde keuze.

1) update 13 maart 2022: deze camping blijkt gesloten per 2020


hoogte profiel