Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2011: Argelès-Gazost - Maastricht
Dag 20 afstand: van: naar:
Zaterdag 13 aug. 2011 75,9 km Châlons-en-Champagne Varennes-en-Argonne

Het brood bij het ontbijt smaakt ons goed, goede reden om terug naar hetzelfde bakkertje te gaan. Als we weer langs de stadspoort fietsen blijkt de bakker gesloten. Bij de volgende rotonde lukt het wel om brood te halen. Als we onder de ring door fietsen zien we in de verte al de torens van de kathedraal van l'Épine.

kathedraal l'Épine

Zo'n driekwartier later zijn we dan in het plaatsje en zien we hoe groot de kathedraal werkelijk is, er lopen ook nog nonnen rond. Wij bekijken de kathedraal aan de buitenzijde op zoek naar antwoorden. Na het loggen van de cache fietsen we verder over rustige wegen. We steken een snelweg over waar we veel huiswaarts kerend vakantieverkeer verwachten, maar dat valt erg mee. In Cortisols hebben we de winkel gemist, daar komen we achter als we in Somme-Tourbe zien dat de Proxi supermarkt al een tijd definitief gesloten is. Geen extra drinken dus vandaag bij de lunch. In Courtémont lunchen we op een betonnen bankje bij de kerk.

landschap

We lezen in het boekje dat er 's middags afwisselender landschap komt, want de akkers hebben we nu wel gezien. Al snel komen we de eerste kuddes (melk)koeien tegen. De weilanden zijn opener dan eerdere etappes en worden gescheiden door prikkeldraad i.p.v. door struiken. Naarmate we dichter bij Varennes komen, zien we meer bomen en even later fietsen we door een bos. In het bos worden we weer uitgedaagd met een lange en soms stevige klim (5 km met 5%). In het bos zien we diverse verwijzingen naar herdenkingsplekken van de Grote oorlog.
Eenmaal in Varennes zoeken we eerst de bakker en super op. Aan de andere kant van het dorp zien we de super die net weer opengaat na de siëstasluiting (het is half drie). Bij het inpakken van de spullen spreken we twee fietsers die uit het noorden komen, ook zij besluiten in Varennes te overnachten. De camping Le Paquis is een rustige volkscamping met ook andere nationaliteiten. Aan het einde van de middag gaat het regenen. We schuilen in onze tent. Na de bui gaan we het grote monument bekijken voor de gesneuvelde Amerikaanse militairen.

monument WO I

We koken onder een afdakje van een van de onbewoonde caravans, waar ook de andere fietsers eten. Het stel dat we bij de winkel tegenkwamen zijn triatleten. Het andere stel is echt op pelgrimstocht.


hoogte profiel