Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2012: Tilburg - Venetië
Dag 12 afstand: van: naar:
Dinsdag 7 aug. 2012 84,2 km Oderen Courgenay

Als we wakker worden, begint het net weer te regenen. Maar even later is het alweer droog. We staan op, buiten is het met alle vochtigheid nog erg fris. We breken eerst de tent af en gaan aan een van de (natte) picknickbanken van het restaurant ontbijten. Op deze camping is al veel leven. De deelnemers aan het paraglide klasje staan alweer in de startblokken om naar de tegenover gelegen helling te gaan. Wederom is het weer veel wachten. Om beurten mogen ze de start oefenen, dat betekent hard de helling af rennen en proberen een stukje te zweven. We willen nog een mooi “vluchtje” zien, waardoor we wat later dan anders weg zijn, zo tegen kwart voor negen.

paraglide klasje

Als we net op de fiets zitten, zien we alsnog een volleerd paraglider boven aan de berg zweven. In het nabij gelegen dorpje met de kerkklokken, halen we brood. We fietsen over een gevarieerde fietsroute, de (3)31 door verschillende dorpjes. Onderweg komen we de eerste vakantiefietsers al tegen. In Thann verdiepen we ons in de beelden op de Kathedraal en een bankje nabij het gemeentehuis (geocachen). Via een grotere, maar rustige weg fietsen we klimmend Thann uit. We klimmen 100m tot zo'n 475m, met als resultaat een mooi uitzicht en een gelegenheid om er even te stoppen. Helaas valt het uitzicht vanochtend tegen, omdat er veel regen is gevallen en het vocht optrekt uit het dal. Na de stop dalen we af, Joke doet voor de zekerheid maar een jas aan tegen de kou. Aan het begin van Sentheim gaat die weer uit. Als we van de drukke weg in Sentheim afslaan naar het zuiden, lijkt het geen verstandige beslissing om de jas uit te doen. Donkere wolken liggen boven onze route. De weg stijgt, dus gelegenheid om snel onder de wolk door te fietsen is er niet. Als het begint te druppen, schuilen we even, want uiteindelijk valt de neerslag mee. We fietsen door verschillende dorpjes. In Traubach-le-Bas lunchen we op een bankje bij het gemeentehuis. De zon begint er door te komen, dus de was wordt uitgehangen over de fietsen. In dit gebied komen we verschillende Duitstalige plaatsnamen tegen.

vakwerkhuisje

Ook aan de bouwstijl van de huizen is te zien dat dit gebied in het verleden, verschillende periodes bij Duitsland heeft behoord. Naast enkele schilderingen op huizen, horen we ook al koeien met koebellen. De Alpen kunnen niet ver meer zijn. Op de valreep zien we ook nog een Frans druivenveld. Daar zal vast lekkere Elzaswijn van worden gemaakt. Rond vier uur verlaten we Frankrijk en komen we in Zwitserland.

grensovergang F-CH

De grensovergang is alleen toegankelijk voor personenvervoer en de douaniers bij de grenspost zijn vervangen door camera's. In Miécourt gaan we Zwitserse Franken pinnen. Bij het pompstation met winkeltje in Cornol halen we nog even brood voor het ontbijt. Over een drukke weg fietsen we naar Courgenay. Gelukkig is niet heel ver meer. Aan het begin van het plaatsje is camping du Moulin de la Terre1). Het is 6 uur als we daar aankomen, de camping heeft twee veldjes en een bar. Nadat we de tent op hebben gezet, gaan we een pilsje halen om te toasten dat we op de fiets in Zwitserland zijn aangekomen. Daarna is het douchen en eten koken. Als de zon achter de bergen verdwijnt, wordt het snel koud. We zitten nog maar op 500m, dus dat belooft wat voor de nachten op de hoger gelegen campings.

1) aanvulling 5 maart 2015: Camping Moulin de la Terre lijkt nu niet meer te bestaan.

boerderij

hoogte profiel