Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2012: Tilburg - Venetië
Dag 16 afstand: van: naar:
Zaterdag 11 aug. 2012 38,0 km Frutigen Visp

Vandaag een korte dag voor de boeg, zodat we vanmiddag ons mentaal kunnen voorbereiden op de tocht van morgen. Het is stralend weer vandaag. Geen wolkje te bekennen, wel bergen. De route volgt een fietsroute, zodat we niet al vanaf Frutigen op de grote weg hoeven te fietsen.

Onderweg naar Kandersteg

We ontkomen er echter niet aan. Halverwege het stuk naar Kandersteg, (na ongeveer 6 km) moeten we alsnog op de weg fietsen. De weg bestaat uit enkele haarspeltbochten om het stijgingspercentage binnen de perken te houden. Ook aan een tunnel ontkom je niet. We fietsen klimmend door eentje van 635m. Als we de tunnel uit zijn en onze lichten uitdoen, kunnen we weer frisse berglucht inademen en onze oren laten wennen. Want in de tunnel gaat het gonzen, vooral de zware motoren zijn erg vermoeiend voor de oren. Bij een volgende vakantie maar oordoppen mee. We fietsen door het dorp, Kandersteg is een gezellig en toeristisch bergplaatsje. We sluipen voor aan de rij, dat merkt een personeelslid op, die ons terugstuurt naar de poortjes om kaartjes te kopen, maar we mogen als fietsers wederom vooraan aansluiten in de rij. Als er weer een trein leeg is mag eerst een andere trein overladen, met gevolg dat de fietsers er niet meer bij mogen. Dat wordt nog een trein wachten. Die mogen we wel als eerste op fietsen, over niet zulke fijne roosters.

Vanuit de autotrein

Als na een kwartier de trein vol is vertrekken we. We gaan al snel de tunnel in, dus van het uitzicht genieten zit er niet in bij deze trein. In Goppenstein gaan we als een van de eersten de trein af, om naar het gewone treinstation te fietsen. Daar pakken we wederom een trein naar Hohtenn, dit omdat er tussen Goppenstein en Gampel afgelopen najaar een brug is weggeslagen en we niet van plan zijn om over de grote weg met een tunnel van 3,5 km te fietsen. We hadden al in Kandersteg de gewone trein kunnen nemen, maar dan waren we CHF 18 duurder uit. Aangekomen bij het treinstation zijn we net te laat voor de trein van 12.00 uur. Er zijn geen fietsgoten dus de trappen lopen we een paar keer op en neer. Op het perron lunchen we, ondertussen komen diverse autotreinen langs het perron. Om 13:00 uur zitten we alsnog in de trein naar Hohtenn. We zien voor het eerst een Zwitserse kaartjes controlerende conducteur die ons alvast aanmeldt voor de volgende halte. In Hohtenn cachen en genieten we even van het uitzicht en daarna dalen we rap af over een smalle weg. Voor Joke, is de afdaling iets te steil, of zal het aan de afgrond liggen? We hebben respect voor de fietsers die dit twee dagen eerder omhoog hebben gefietst, want dat moet afzien zijn geweest. Bij Gampel pakken we de route weer op, in de plaatselijke supermarkt halen we wat drinken. Als we het dorpje uit fietsen komen we bij de Rotten (Rhône), die we stroomopwaarts volgen.

Rhône

De Rhône is (groen)grijzig van kleur en dat komt wellicht door de enorme stroming. Na driekwartier bereiken we de camping in Visp bij een zwembad. We mogen op het veld voor het zwembad staan, omdat we niet gereserveerd hebben en/of omdat we er maar één nacht staan. Nadat we de tent onder een appelboom hebben opgezet halen we eerst boodschappen in Visp. We gaan voor de verandering op tijd eten, omdat we op tijd plat willen. We verbazen ons dat de zon hier nog zo lang schijnt, tot half negen. Dat waren we niet meer gewend. Morgen op tijd op, om voor de warmte en de drukte op de weg, onderweg te zijn.

verlicht kerkje

hoogte profiel