Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2012: Tilburg - Venetië
Dag 18 afstand: van: naar:
Maandag 13 aug. 2012 82,2 km Domodossola Lavena

Een ochtend niet de spullen hoeven opruimen en de tent inpakken, heerlijk. We gaan tegen acht uur naar de ontbijtzaal in het “hoofdgebouw”. Ook het ontbijt is luxe, de vrouw des huizes heeft taart gebakken als we boven komen. Ze spreekt geen woord over de grens, maar elkaar begrijpen lukt wel. Naast de taart eten we cornflakes, yoghurt en bolletjes. Tegen 9 uur zijn we uitgecheckt. Dit is een vriendelijk familiehotelletje met een ruime kamer en goed ontbijt.

Fiets in kamer

We fietsen de ochtend veel over rustige provinciale wegen. Rechttoe rechtaan, net als de bergwanden naast ons. Licht dalend, dus met een lekker tempo fietsen we dit enigszins saaie stuk voorbij. Mergozzo is een toeristisch plaatsje bij een meer. Er is veel leven in de brouwerij. Op één van de bankjes zien we de fietser met de 40kg bagage van gister zitten. We fietsen verder langs het meer en langs het met campings bezaaide Lago Maggiore. De route gaat door Verbania naar de boot, die ons van Intra naar de overkant brengt, naar Laveno.

Vanaf de boot

Binnen 10 minuten kunnen we aan boord, het is nog even wachten tot de boot vol is en om even na 12 uur vertrekt. Bij Laveno ligt een bijzondere berg, eentje die nieuwsgierig maakt hoe die er aan de andere kant eruit ziet. Aan de meer-zijde is een stoeltjeslift en je ziet bovenop een restaurant. Verder niets. In Laveno fietsen we rechtdoor. We proberen een supermarkt te vinden om wat drinken en fruit te scoren. Uiteindelijk zien we, als we er al niet meer op rekenen, een budgetsupermarkt. Hierna gaat de route over een weg door een industrieterrein en een dorpje. In het dorpje lunchen we op een bankje met heel veel mieren. Dat laatste komen we al etende achter, en de lunch duurt dus niet zo heel lang. De route loopt verder door verschillende dorpjes, we klimmen al aardig. Om in Casalzuigno te komen moeten we flink in de pedalen, eenmaal in het plaatsje kunnen we op een plein voor de kerk onder de bomen uitrusten.

Smalle straatjes

Hierna dalen we weer wat af maar in Cavona mogen we wederom klimmen. De wegen zijn smal in dit plaatsje en de auto achter ons moet dus maar even wachten. Ook in het volgende dorpje (Rancio) fietsen we door enkele smalle straatjes en daarna stijgt de weg alweer pittig. In Ganna zien we een zeer smal kerkje langs een stijgende weg.

Smal kerkje

We komen op een fietspad langs een meer. Lekker rustig, al passeren we slingerend wel enkele wandelaars van een camping. We volgen uiteindelijk het fietspad iets te lang, waardoor we nogmaals mogen klimmen om weer op de route te komen. Het laatste stuk van de fietsroute is het bijzonderste stuk van vandaag. We dalen af in een spannende kloof in een bos met veel dieren. In het natuurgebied hebben ze zelfs een tunnel voor het fietspad gemaakt (zal ooit wel een spoorlijn geweest zijn). Zo plotseling als we in het dal kwamen, zo zijn we er ook weer uit en komen we aan in Lavena. Daar vinden we snel de ommuurde camping. Het ziet er niet erg gezellig uit, en erg vriendelijk zijn ze ook niet. We zetten de tent op een plekje met een beetje gras. Daarna gaan we op zoek naar een supermarkt. De supermarkt tegenover de camping is er niet meer. We openen met de campingkaart de poort om naar Ponte Tresa te fietsen voor de boodschappen. Als we in Ponte Tresa zijn zien we de douaniers van Zwitserland aan het werk. Wij blijven echter in Italië en halen de boodschappen. Het is wel weer even zoeken naar de spullen in een nieuwe supermarkt in een alweer een ander land. We gaan terug naar de camping. Als we terug komen zien we de vakantiefietser met de 40kg ook op de camping. De camping ligt aan het Lago di Lugano. Het is vandaag zo'n 28 à 30°C en dat nodigt uit voor een “duik” in het meer voor Joke. Na het zwemmen en badderen in het Zwitsers/Italiaanse meer, gaan we douchen, loungen bij de tent en eten. Je ziet wel dat deze camping veel (sta)caravans heeft, want er wordt door sommige “bewoners” een beetje meewarig gekeken naar ons omdat we op de grond zitten te koken en te eten.

Zwitserland by night
hoogte profiel