Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 1 afstand: van: naar:
Zaterdag 13 juli 2013 809 km Assen Hirtshals Transport Center
Zaterdag 13 juli 2013 3,3 km Hirtshals Transport Center Hirtshals

Denemarken is niet vlak

We zijn weleens door Denemarken gereden naar Zweden, toen was het ons niet zo opgevallen: Denemarken is niet vlak. En het is vriendelijk in Denemarken. Geen “Stau”, zoals in Duitsland en keurige parkeerplaatsen met diverse voorzieningen, zoals picknickbanken achter een houtwal, toiletten en infobord van de omgeving. Ook zijn er mogelijkheden om een rondje te lopen, al dan niet met de hond. Voor ons betekent dat vaak met GPS, want wij wisselen de lange rit af met zoekacties naar schatten (geocaches). Zo strekken we de benen en rug en waaien we even uit. Letterlijk, want in Denemarken is het goed te merken dat het flink waait. In de dalen op de snelweg wordt je gewaarschuwd voor windvlagen met een windzak.

Findling op parkeerplaats in Duitsland

Zoals gemeld “Stau” in Duitsland. Het eerste deel van de reis verliep moeizaam. We zijn vroeg vertrokken (7 uur), om ons avondmaal bij de tent te kunnen maken, maar bij Bremen maken we al kennis met de files in Duitsland. Net op tijd zien we een afslag met een U (Umleitung) bord, die we gaan volgen. Dan blijven we tenminste rollen. Een goede keus, want al snel horen we op de radio dat de file zo’n 3 km bedraagt en later zelfs groeit tot 10 km. ’t Is afwachten of we Hamburg een beetje goed kunnen passeren. Dat lijkt goed te gaan, maar ten noorden van Hamburg tot aan Flensburg houden we last van nerveus verkeer en is het regelmatig stilstaan, snel rijden en dan weer stapvoets. Met elkaar zeker een 1 uur vertraging.

Vuurtoren in Hirtshals

In Denemarken dus geen files. Opeens is het een deel van het verkeer verdwenen. Dus lekker doorrijden door het heuvelachtige Denemarken. We parkeren de auto bij de Hirtshals Turistbureau en Hirtshals Transport Center op een parkeerterreintje achter het gebouw. We hebben ons van te voren aangemeld en betaald, maar niets wijst op bewaking als de medewerkers naar huis zijn. Het zal wel niet nodig zijn. We fietsen de eerste kilometers op onze fietsen met tassen naar de camping. Het is er druk om half acht, maar we krijgen een mooi plekje aangewezen in een hoekje van de camping. Na het eten en de afwas, gaan we een rondje lopen langs de vuurtoren en over het strand. Nog even lekker uitwaaien en de zoute zee opsnuiven voor een goede nachtrust. Wel met zand, want zand treffen we overal aan: in onze schoenen, in onze sokken en dus ook in onze tent.

Uitzicht over de zee