Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 7 afstand: van: naar:
Vrijdag 19 juli 2013 49,6 km Uvdal Geilo

Op en neer

Vandaag niet zoveel kilometers, zo'n 50 km, maar wel met de nodige hoogtemeters. De eerste klim is het langst, zo'n 500 hoogte meters, gevolgd door nog twee keer zo'n 200 hoogtemeters. Dit zijn uiteraard alleen de hoogtemeters in grote lijnen. Ondertussen is ons duidelijk dat ook de kleine, tussendoorklimmetjes in Noorwegen aardig kunnen oplopen.

Hoogte profiel

Tijdens de klim zijn er bij vlagen veel auto's, maar dat wel in Noorse begrippen. In Nederland of op de Simplon heb je veel meer verkeer. Aan de voet van de eerste berg zien we een weiland met lama's. Ze hebben het blijkbaar in het Noorse klimaat goed naar hun zin, gezien de vele jongen. Vandaag overigens niets te klagen over het klimaat. Volop zon en nog altijd een frisse en harde noordwestenwind.

Lama's

Tijdens het klimmen hoor je diverse waterstroompjes. We kunnen er even van genieten, want het klimmen gaat niet zo heen snel. Als je hier in de auto rijdt, merk je die waterstroompjes helemaal niet op. Vlakbij de top toeteren automobilisten of steken ze hun duim op, die aanmoedigingen doen ons goed. De eerste klim was echt afzien, voor Wim betekent dat verstand op nul en voor Joke was het een gevecht met haarzelf en de zadelpijn. De toppen van vandaag zijn niet echt bijzonder. De horeca, voor zover die er was, was of gesloten of ligt er troosteloos bij. Geen koffie met gebak dus. Wel zijn er enkele (vakantie)huisjes op de top en diverse wandelpaden.

Uitzicht op de top

In het dal van Dagali is wel veel levendigheid. Er zijn verschillen campingplekken en bij de super spreken we nog twee Noorse vakantiefietsers die onderweg zijn van Trondheim naar Denemarken. Zij hebben het op de Rallarvegen koud gehad, zo'n 2°C en 't was bewolkt/mistig. We zullen morgen zien wat wij aantreffen. Gezien het weer van vandaag maken we ons niet zo'n zorgen. Bij de afdalingen is het goed opletten. De wegwerkers zijn bezig met de weg, waardoor her en der vlakken asfalt missen en her en der nog oud asfalt is met gaten erin. Onderaan de berg zien we hoe het eindresultaat wordt. Daar is al een stuk opnieuw geasfalteerd. Als we Geilo in fietsen, zien we een super, waar we de boodschappen halen. Ook hier zijn nog twee vakantiefietsers. We fietsen via het park naar de oostkant van Geilo voor een camping. Daar zijn we in de loop van de middag (uur of 3), waardoor we tijd hebben om nog wat kleding te wassen en daarna lekker relaxen.


hoogte profiel