Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 11 afstand: van: naar:
Dinsdag 23 juli 2013 103,4 km Førde Olden

Relaxte fietsdag

Met een aardig tempo fietsen we Førde uit. Nauwelijks wind en de E19 is een beetje glooiend. Deze is niet meer dan een provinciale weg zonder middenstreep. Onderweg stoppen we nog even bij de Sunnfjord museum. Het museum is nog dicht, maar er ligt een cache, die we vinden.

Sunnfjord museum

Bij het Jølstravatnet meer verlaten we de E19, om aan de zuidkant van het meer te gaan fietsen. Aan het begin van het meer enkele campings, waar ook raftexcursies worden aangeboden over de rivier waar we vanochtend langs hebben gefietst. Het is erg rustig aan onze kant van het meer. Halverwege is zelfs het water spiegelglad, waardoor de berghelling aan de overzijde in het water is te zien. 't Is dat het uitzicht on-Nederlands is, want het fietsen is nog steeds erg relaxed.

Spiegelglad meer

In Skei I Jolster komen we weer uit op de E weg. Daar zijn ook de winkels, waar we inkopen doen. We volgen deze weg, die drukker is, dan eerder op de ochtend. Vooral de Oost-Europese bussen uit Litouwen en Estland houden weinig rekening met ons, wat af en toe tot gevaarlijke inhaalacties leidt. We lunchen bij een parkeerhaventje, op een steen met uitzicht op een steile bergwand langs een rivier. We vragen ons af tot hoe hoog de koeien kunnen komen op de begroeide bergwand. Als we bijna klaar zijn met onze lunch, komen nog twee Russische auto's de parkeerhaventje op.

Rivier bij lunchplek

Met de energie van de lunch beginnen we even later aan de enige echte klim vandaag. Vol in de zon klimmen we 6 kilometer lang zo'n 7%. Dat is dus het enige niet relaxte van vandaag. Daarnaast is het een drukke weg (60), want het is de enige weg naar Olden vanaf deze kant. We worden regelmatig ingehaald door Nederlanders, maar ook Russen, Esten, Hongaren en zelfs een Turkse auto. Onderweg zien we af en toe een glimp van de Jøstedalbreen. De gletsjer waar we morgen op onze rustdag (=geen fietsdag) heen willen. Op 650m is er al een skigebiedje, 't is te merken dat we noordelijker komen. Het gebiedje ligt er nu verlaten bij.

Afdaling naar Utvik

We dalen af over slecht wegdek, wat erg jammer is, want dan kun je helemaal niet van het uitzicht genieten. In Utvik halen we nog wat te drinken bij de supermarkt. De laatste 20 kilometer naar Olden zijn redelijk vlak, maar de laatste kilometers zijn niet de lichtste meer. Na een uur komen we in Olden aan. De zon is al verdwenen achter de bergen.

camping: Alda


hoogte profiel