Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 12 afstand: van: naar:
Woensdag 24 juli 2013 0,0 km Olden Olden

Gletsjer Briksdalsbreen

Onze eerste volle rustdag en nog is echt uitslapen er niet bij. We willen graag met de bus naar de gletsjer en die gaat maar een paar keer per dag. Dus we staan op tijd op, maar niet zo vroeg als andere dagen. Wij zijn niet de enigen die al wakker zijn. Er zijn al twee cruises aangekomen die al druk Italianen en Spanjaarden aan het uitladen zijn.

Cruise schepen

Als we op de bus wachten wanen we ons in Italië. Zij zijn namelijk duidelijk en luidruchtig aanwezig. We mogen nog wat tijd tussen hen staan, want de eerste bus zit al vol. Met de tweede bus vertrekken we iets later alsnog. Tijdens de 45 minuten durende rit over een smalle weg rijden we richting Briksdal. Onderweg nog enkele gezellige campings en uitzicht op verschillende watervallen. De Aziaten (die achter elkaar langs het raam zijn gaan zitten) in de bus klikken zich suf met de smartphones door het raam. Toch echt wel twijfelachtig of daar mooie foto's worden gemaakt. In Briksdal staat het vol met bussen. Wij stappen uit en gaan vragen beantwoorden over de ontwikkeling van de gletsjer voor een Earthcache. Als we de antwoorden hebben lopen we verder naar boven. Naast het Spaans en Italiaans horen we ook Duits en Engels om ons heen.

Waterval douche

Tijdens de klim lopen we langs een grote waterval. De brug en het pad zijn duidelijk nat. Voor de “luie” mensen rijden er golfkarretjes, zij hebben een kleed om over hun bovenbenen te doen, om te voorkomen dat ze nat worden. De Aziaten maken zelfs in de druppelregen van de waterval nog foto's met hun Ipads en smartphones. Of dit goed is voor deze apparaten? We klimmen verder en merken dat het frisser wordt. Logisch want we komen dichter bij het ijs.

Briksdalsbreen

De ijsmassa is in de afgelopen eeuwen gegroeid en gekrompen. Her en der staan bordjes met jaartallen tot de grens van toen. De gletsjer lijkt rustig stabiel, maar hij beweegt vast. In ieder geval komt er heel wat water vandaan dat naar beneden stroomt.

Water

meer water

Na enkele fotoshoots bij de gletsjer dalen we weer af richting de bussen. Onderweg zoeken we nog een relaxte steen voor de lunch. In Briksdal staat de bus van de heenweg nog net te wachten. De chauffeur reed netjes, dus we besluiten weer terug naar Olden te gaan. We worden gedropt bij de Cruiseschepen en lopen zo het dorpje nog door naar de camping, waar we gaan relaxen bij de tent.

Olden