Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 13 afstand: van: naar:
Donderdag 25 juli 2013 100,4 km Olden Bryggja

Nordfjord

In het Nordfjord ligt deze keer 1 cruiseschip. Als we de tent afbreken zijn ze al druk aan het uitladen. We fietsen door de kom van het fjord en daarna al vrij snel door een tunnel heen. Langzaamaan beginnen we al te wennen aan de veelal korte tunnels. In de kom is ook een standplaats voor een heli. Achteraf hadden we die op onze rustdag wel gehoord, maar nooit gezien. Na Loen hebben we zicht op Olden en de indrukwekkende gletsjer. We fietsen verder richting het industriestadje Stryn. Vrijwel de hele tijd hebben we het fjord aan onze linkerzijde gehad. Het fjord laten we even voor wat het is en het uitzicht ruilen we in voor bos met af en toe een rotswandje. 't Is even aardig klimmen over een saaie doorgaande weg. Het enige voordeel van saaie wegen is dat er wel eens tankstations staan op de top voor een bakkie. Daar maken we dan maar gebruik van. Bij de Statoil tankstations kun je een mok kopen voor NOK 200 (zo'n €25) om vervolgens bij alle Statoil tankstations gratis koffie te halen. Dit is onze eerste en we verwachten er niet veel tegen te komen. En zo'n mok elke dag meeslepen doen we ook maar niet. Tijdens de afdeling komen we op een gegeven moment langs diverse meren. Zo wordt Noorwegen er wat mooier op.

Hornindalsvatn

Het derde en grootste meer is een bijzonder meer. Het Hornindalsvatn is Europaas diepste binnenmeer. Op precies te zijn 514m diep. 't Water zal wel erg koud zijn. De weg gaat een tunnel in, wij mogen gelukkig buitenom. Dat is warmer, minder lawaai en je houdt uitzicht. Vrij snel treffen een picknickbank aan. Die komt als geroepen, want we hebben wel zin in brood. Onderweg naar Nordfjordeid fietsen we nog door het laatste stukje “binnenland”.

Een heuveltje over

Het laatste stuk is weer langs het fjord. Het zeezout ruik je weer en de vogels die je hoort zijn meeuwen. Ook in het laatste stuk zitten nog enkele tunnels. De ene laatste heeft een apart pad voor fietsers en voetgangers (achter de vangrail) en de tweede omzeilen we met moeite door buitenom te gaan. Het ommetje buitenlangs was afgezet met een lage slagboom. De tassen moesten aan een kant van de fietsen af om de fiets er onder door te krijgen. Maar ja, je moet er wat voor over hebben een tunnel te omzeilen.

Nordfjord

Bij de camping zoeken we een vlak plekje tussen de caravans. De Zweedse buurvrouw heeft ons mogelijk gezien in Stryn. Ze verklaard ons voor gek dat we zo'n stuk voor de lol fietsen. Als de tent staat fietsen we nog even een stukje verder naar Bryggja om boodschappen te doen. Als we terug zijn komt een poging van Joke om te zwemmen in het fjord niet verder dan pootje baden. 't Is eb en het water wat er nog is, zit vol met zeewier.


hoogte profiel