Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 15 afstand: van: naar:
Zaterdag 27 juli 2013 58,4 km Ørsta Geiranger

Vogels

Als we wakker worden, is de meeuw op de lantaarnpaal ook al luid aan het roepen. Gisteravond tijdens het eten waren ze ook al duidelijk aanwezig. We zijn nog geen 10 minuten op pad of Wim springt al van zijn fiets. Er tjilpt een vogeltje om hulp. Hij zit vast in een net die om een bessenstruik heen zit.
Als we verder fietsen zien we op sommige plekken plassen water. Het heeft op de camping gisteren ook even geregend, maar hier 5 kilometer landinwaarts heeft het beduidend meer geregend. De mevrouw van de camping vertelde ons dat het 30 km ten noorden van Ørsta gehageld heeft met hagelstenen zo groot als grote knikkers. De wielrenner die we 's middags spreken heeft het over onweer en storm. Hij woont in Hellesylt, waar de boot naar Geiranger vertrekt. We klimmen door tot 250m, waarna we afdalen naar de eerste boot van vandaag.

Hjørundfjord

Als we aan de overzijde van het Hjørundfjord zijn, gaan we eerst schat zoeken bij een waterkrachtcentrale. Ook daar zijn vogeltjes in nood, maar die kunnen we niet helpen. Het gaat dit keer om een nest met zwaluwtjes dat naar beneden is gedonderd. De jonge vogeltjes zijn naar de regenpijp gekropen voor een beetje bescherming.

Zwaluwtjes

Maar goed dat hier weinig katten zijn, anders waren ze vast al opgegeten. Hier zullen vast wel andere jagers zijn, dus hopelijk leren ze snel vliegen. We lunchen een stuk verderop aan het eind van het fjord bij een haventje. Wederom zijn er veel meeuwen aanwezig.

Meeuw

Kloof (Norangsdalen)

Na de lunch is het klimmen geblazen. Niet voor niets, want naarmate we verder fietsen, wordt de kloof steeds nauwer. Naast ons hoge en steile bergen.

Kloof

In 1908 is er een grote steen naar beneden gekomen (helaas niet op de foto gezet). Die steen heeft ervoor gezorgd dat er een bijzonder meer is ontstaan. Een favoriet onder de Noorse duikers vanwege het ondergrondse leven op de bodem. Ook zien we veel sneeuwveldjes doordat er weinig zon in het dal is. Het dal wordt jaarlijks geteisterd door vele lawines. Waar de kloof weer breder is, zien we schapen en koeien lopen. Hier zijn vroeger zomerboerderijen geweest. Toeristische borden beschrijven het leven van de melkmeisjes van toen.

Zomerboerderijtjes

De fietstocht eindigt met een lange afdaling naar Hellesylt. We zijn hoog op de berg, in de kloof naast de weg zien we de rivier stromen. In Hellesylt halen we wat boodschappen en nemen we de toeristische veerboot naar Geiranger.

Seven sisters

Gedurende een uur kunnen we van het uitzicht op het zonnedek (zonder zon) genieten van het bijzondere Geirangerford. De toelichting op de beschermde zomerboerderijen op de steile hellingen en bijzondere watervallen horen we in vele talen.

Geiranger

hoogte profiel