Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 18 afstand: van: naar:
Dinsdag 30 juli 2013 83,0 km Skjåk Sjoa

Gebak en regenkledingtest

De avond hebben we vroeg afgebroken vanwege regen. Deze heeft lang aangehouden in de nacht die we ook koud vonden. Heel anders dan het warme Geiranger. Echt warm zijn we nog niet tijdens het ontbijt. Met trui en lange broek aan gaan we onderweg naar Lom. Een plaatsje bekend van de staafkerk en de warme bakker. Bij de kerk is net een buslading vol Aziaten uitgestapt en niet veel later komen er nog twee bussen bij. Wij besluiten de kerk niet van binnen te bezichtigen. Onze interesse gaat meer uit naar de beroemde bakker. Daar halen we een 4-kornbrood en koffie met een lekker bessencakeje. Daar genieten we van op de bank naast een kolkende rivier.

Bij de bakker

Na deze break, waarin we ook benzine bij de plaatselijke buitensportzaak hebben gekocht verlaten we Lom langs de rustige zijde van de rivier. We klimmen glooiend over de berghelling, deels onverhard. We komen aan in het gezellige en toeristische plaatsje Vågå met drie terrasjes bij elkaar en een de Bunnpris. Daar verkopen ze spontaan schone benzine in fles. Nog niet eerder hebben we die in een supermarkt gezien en net nu we de fles weer vol hebben, verkopen ze die ook en nog eens flink goedkoper ook.

Staafkerk

We lunchen vlakbij de plaatselijke staafkerk. De entree is hier veel schappelijker dan in Lom. Een stukje verder langs de kerk picknickt ook nog een andere vakantiefietser. Hij heeft de folie van zijn tent te drogen gelegd over de schutting van de begraafplaats.

Uitzicht

Met onze magen goed gevuld beginnen we aan een pittige klim langs een bergwand vol met mooie rotsplantjes, wederom aan de rustige kant van de rivier. Nog op het verharde stuk van de klim begint het wat te spetteren. Ons bijna droge was gaat alsnog de tas in.

Klimmen

We komen bij een kort steil klimmetje. Zo steil dat je niet de weg erachter kunt zien. Een stel vakantietandemfietsers komen ons tegemoet. Bij een volgend topje kijken we nog even goed naar boven en dan weten we het zeker; we gaan ons nieuw aangeschafte regenkleding testen. De nieuwe regenbroek en overschoenen zijn snel aangetrokken en maar goed ook want al snel volgt er een onweersklap. De weg wordt stevig onverhard, maar we worden er wel vies van met al die plassen water. En het is tijdens het dalen en kwestie van goed opletten op gaten en gladheid. Het blijft regenen tot (en niet tot en met) we bij de camping zijn. We besluiten een hutje te nemen dan kunnen we tenminste zelf drogen en ook onze regenkleding droogt gemakkelijker in een hut dan over de fietsen buiten als je in een tent slaapt.

Hutje op de camping

hoogte profiel