Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 19 afstand: van: naar:
Woensdag 31 juli 2013 69,2 km Sjoa Skei

Peer Gynt Vegen

Vandaag gaan we weer op hoogte fietsen tussen de 950 tot 1050m, over de Peer Gynt Vegen om precies te zijn. Maar we zijn bij de camping slechts op zo'n 280m. Dus dat wordt nog afzien. Maar eerst fietsen we warm in een, met vocht optrekkend, dal langs een snel stromende en brede rivier.

Rivier

In Vinstra slaan we de boodschappen in voor de lunch. We weten namelijk niet hoe snel het klimmen ons vergaat en of we voor 12 uur nog weer iets tegen komen om eten te halen. Na een lekker broodje voor de energie begint de klim naar de Peer Gynt weg dan echt. Het is een pittige klim van één kilometer. Gelukkig regent het nauwelijks meer, dus regenbroeken zijn uit. Wel is het nog fris, maar aangezien het klimmen ons flink wat warmte oplevert, hebben wij het zelfs warm. Tussendoor twee keer gestopt om bij te tanken en de mooi beschilderde brievenbussen eens op de foto te zetten.

Beschilderde brievenbus Fietsroute bordjes

Als we op de Peer Gynt aankomen, is deze nog geasfalteerd en daardoor nog redelijk veel auto's (voor Noorse begrippen). De hellingspercentages zijn minder steil en daardoor kunnen we meer van het uitzicht genieten. Langzamerhand gaat het toch weer regenen. We doen onze regenbroeken en overschoenen maar weer aan. Het laatste stuk naar Gålå is het nog even pittig (10%) klimmen. Met regenbroek aan géén succes. Bij de Joker staan picknickbanken onder een afdakje en daar wacht Wim op Joke. Met een warme koffie uit de automaat van de super gaan we lunchen, omringt met honden van mensen die boodschappen doen. Als we het eten op hebben is het droog. Na de tolslagboom, waar wij gewoon langs kunnen fietsen, gaan we onverhard verder gelukkig zonder de auto's die zich aardig door de tol laten afschrikken.

Berkenbosjes

We klimmen nog verder tot 1053m hoogte. Het is een mooi natuurgebied met in het eerste stuk berkenbosjes en lage (bessen)struiken. Op het hogere stuk zien we vooral heide, mossen, diverse meertjes en een weids uitzicht. Ook op de hoogvlakte, die alles behalve vlak is, staan vakantiehuizen. Eigenlijk hartstikke zonde in het natuurgebied.

Uitzicht

Lang kunnen we niet genieten van het uitzicht, want voor we tijd hebben onze regenkleding weer aan te doen regent het alweer en ook nog eens hard ook! Afdalen op een onverhard pad is altijd opletten, maar nu met de regen helemaal. En er passeren ons weer verscheidene auto's waardoor we weer lekker vies worden. De kleding is weer bijna droog als het 10 minuten voor Skei opnieuw begint te regenen. Als we daar aankomen, proberen we receptie of sanitair gebouw te ontdekken van iets wat een camping zo moeten zijn, maar zonder succes. Bij de super kijken we nog naar andere mogelijkheden voor hutjes of iets dergelijk, maar we zien niets. Dan maar naar het ‘Velkomstsenter’, waar we uiteindelijk voor veel geld een appartement huren. Het regent nog steeds ‘Cats en Dogs’ en we besluiten eerst naar de super te gaan voor de boodschappen, daarna de fietsen in de berging te zetten en met de vieze tassen naar het appartement te gaan. We spoelen daar de tassen onder de douche af, leggen de vochtige tent uit en warmen daarna onszelf op onder de douche. Als we naar buiten kijken zien we koeien op straat lopen. Blijft een bijzonder gezicht tussen de gebouwen. Na het eten doen we de vaatwasser aan en gaan we zelf nog even schat zoeken. De rest van de avond genieten van het luxe warme appartement met tv.

Koeien op straat

hoogte profiel