Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 23 afstand: van: naar:
Zondag 4 aug. 2013 48,8 km Hønefoss Oslo

Zondagse activiteit

In de wijnkelder van het hotel wordt het ontbijt geserveerd. Een sfeervolle ruimte met wederom lekker veel keuze in ontbijt. Tijdens het ontbijt zien we de voetballers één voor één langskomen. De meesten eten nauwelijks wat. Een tweetal nieuwe (buitenlandse?) voetballers gaan wel aan een tafel zitten te ontbijten, maar worden wel door de vermoedelijke aanvoerder aangesproken dat veel eten de prestaties negatief beïnvloeden. Wij zijn duursporters en hebben geen haast, dus genieten van het ontbijt.

Storelva

Tegen 10-en gaan we op pad. De zon schijnt en we warmen op met een Noors klimmetje (8%). Eenmaal boven wanen we ons al snel in Frankrijk. Een mooi onverhard pad, omringt met graanvelden, boerderijen en lekker aangenaam, zo'n 20°C. Korte broek en 't shirt door een Frans glooiend landschap. Dat wil zeggen dat je bij de klimmen in de 3 (Rohloff) en niet in de 1 zit, zoals bij het Noors glooiend. En dat je met het afdalen nog mee kunt trappen.
Het relaxed gevoel duurt maar even, want voor we het door hebben zijn we in Åsa, waarna al snel weer een Noorse klim begint. In het plaatsje is nog een museum het Kjerratmuseet, een museum die veel oudere mensen aantrekt. Wij gaan klimmen door een naaldbos met ook berkenbomen. Volgens ons de meest voorkomende boomsoorten in dit land.

Uitzicht naar Hønefoss

Terwijl wij klimmen, worden we regelmatig ingehaald door Noren die zelf gaan mountainbiken, maar wel pas nadat ze met de auto naar boven zijn gereden. De fietsen worden op de auto, achter de auto of in de aanhanger vervoerd. Als we eenmaal aangekomen zijn bij het Damtjernmeer is het duidelijk. Daar staan alle auto's geparkeerd. Een van de zondagse activiteiten is waarschijnlijk een rondje fietsen op de berg of wandelen in de natuur. Het eerste stuk onverharde pad is dus druk met wandelaars en andere fietsers.

Nordre Heggelivatnet (bij lunchplek)

We fietsen een stukje van de route af voor een cache en zien een mooie lunchplek tussen twee meren. Er wordt daar ook regelmatig wild gekampeerd. Als we na de lunch over de top van het pad heen zijn dalen we geleidelijk af. We zien nog een groepje vakantiefietsers.

Waterval

Afdalen op onverharde paden blijft goed opletten, want de regen heeft weer behoren sporen door het pad getrokken. Als we aan de kant van Oslo beneden zijn, zien we nog meer overvolle parkeerplaatsen. De laatste 10 kilometer fietsen we over een geasfalteerde weg naar de camping. Onderweg zien we nog de andere hobby's van de Noren: Wielrennen en langlaufen op wieltjes (tik, tik, tik..).
Langs de weg zien we de camping al liggen, een grote camping op een glooiend veld. We zoeken een plekje midden achter op het veld. Op een hoger gelegen stuk. Geen overbodige luxe met al die regen van de afgelopen dagen.


hoogte profiel