Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 27 afstand: van: naar:
Donderdag 8 aug. 2013 86,3 km Horten Langesund

Laatste fietsdag

We hadden het anders voorgesteld, de laatste fietsdag. In de landelijke kranten die we in Oslo hadden gezien, zou het droog blijven, maar als we de tent uit kruipen is het al zwaar bewolkt. Na een uur fietsen is het al tijd om een jas aan te doen omdat het regent. 't Is eigenlijk te warm voor regenkleding, dus de rest hebben we nat laten regenen. Tot zover het weer van vandaag.

langs de kust

De laatste fietsdag begint met een fietspad langs de kust langs campings en door een beetje duinen. Ook vandaag nog veel agrarische bedrijven en volgens de bordjes hadden we nog een kans om een eland te zien. Helaas, daarvoor moeten we echt nogmaals naar Noorwegen.

agrarisch

't Uitfietsen vandaag. De hoogste klim van vandaag is 75m hoogte, maar de meeste klimmetjes blijven beperkt tot zo'n 30 hoogtemeters. Tegen lunchtijd fietsen we Sandefjord binnen, een gezellig plaatsje. Het lijkt droog, maar wij laten ons verwennen in een eetcafé met een lekker waldkornbroodje en een dubbele espresso. Joke wringt haar sokken uit. De ventilerende fietswandelschoenen van Vaudé zijn met dit weer echt niet zonder overschoenen aan te bevelen. De route vervolgt de zuidkust. Her en der snijden we nog een stukje van de route af. Niet altijd geheel succesvol, want Joke verliest Wim uit het oog en fietst 1,5 kilometer te ver rechtdoor. Gelukkig vinden we elkaar weer en fietsen verder naar Helgerøa. Daar zoeken we even naar de opstapplek voor de fietsvoetveerdienst naar Langesund.

Haven Helgerøa

De boot is in nog geen velden of wegen te bekennen. We vragen aan een tuinierende vrouw die ons de opstapplek wijst. Daar wachten we geduldig. De natte voeten worden wel koud als je niet meer in beweging bent. Tegen kwart over vijf is de “Skjæløy II” er eindelijk. We zijn met drie passagiers, niet erg rendabel lijkt ons. Het is ondertussen al een tijdje droog en we genieten van de vaartocht langs diverse eilandjes in het Langesundfjord.

Door het Langesundfjord

In Langesund halen we de boodschappen. De camping ligt een paar kilometer buiten het dorp, bergopwaarts. Het is een eenvoudige camping die helaas ook erg sompig is. Maar we hebben toch een mooi droog plekje gevonden.


hoogte profiel