Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 28 afstand: van: naar:
Vrijdag 9 aug. 2013 8,6 km Langesund Langesund haven
Vrijdag 9 aug. 2013 160 km Langesund haven Hirtshals haven
Vrijdag 9 aug. 2013 3,8 km Hirtshals haven Hirtshals

Tot ziens Noorwegen

Vandaag afscheid van Noorwegen. We zijn op tijd wakker en ruimen efficiënt de tent op. Deze tent, een MSR dwarsslaper bevalt ons uitstekend. We zitten elkaar niet in de weg met opruimen en ook de ruimte en hoogte bevallen ons (dit in tegenstelling tot de Vaude).
Tegen 10 uur gaan we op pad naar Langesund. Ruim twee uur trekken we uit voor cachen en de supermarkt. Het schat zoeken gaat ons redelijk goed af deze laatste dag in Noorwegen. Beneden in het dorp vinden we bij het water een picknickbank, waar we gaan lunchen. We kijken over het fjord naar de zee. Het water ziet er rustig uit. In de verre verte zien we een boot aankomen. Zou het onze boot zijn?

Haven Langesund

Na de lunch en nog twee caches gaan we richting de haven. Het is er nog erg rustig. We informeren hoe we de belasting kunnen terugvragen. Dat kan op de boot, als we op internationale wateren zijn. Er is nog een vakantiefietser en nog een gewone fietser die met deze boot mee gaan. Ondertussen is de boot in zicht. Terwijl wij vooraan staan zien we hoe de boot afmeert en lost. Er komen diverse campers vanaf. Op één auto na rijdt geen een auto langs de ‘nothing to declare’. Zou dat ook echt zo zijn of wordt er van alles en nog wat het land in gesmokkeld?

Mobiele scan

We mogen ondertussen aan boord. We moeten een steile helling op fietsen met ribbels om te voorkomen dat je eraf glijdt. Boven zetten we de fietsen wederom goed vast met de touwen. Daarna gaan we naar het zonnedek, de zon schijnt immers. Daar zien we het vervolg van de douane taferelen. Er staat een truck met een grote scan. Een drietal campers mogen in de rij aansluiten voor een gratis scan van hun voertuig. Gratis? Dat valt nog te zien. Één camper mag vrij snel doorrijden. Terwijl de passagiers op de boot toe kijken zien we hoe eigenaren van de andere twee campers hun hebben en houwen mogen uitpakken. Wat zouden ze hebben meegenomen? Drank? Drugs? Wie zal het zeggen. De douane levert er voor ons geen ondertitels bij.

Laatste blik op Noorwegen

Tegen half 3 varen we de haven uit. Achter de boot aan een loodsbootje. Er zullen wel loodsen aan boord zijn. Als we op het open water zijn, zien we het bootje naast de boot varen. Helaas is voor ons niets te zien, want de reddingsboten hangen erboven. Niet veel later zien we het bootje weer terug naar de haven varen en maakt onze boot vaart, op naar Denemarken. Op het dek wordt het snel frisser door de zeewind. Als het te koud wordt gaan we naar binnen. Nog een hele tour, want er zit al een behoorlijke deining in, en merk je extra goed op het 7de dek. We zoeken een plekje dichter bij het water en meer midden op de boot. Plek zat op deze grote boot. Tegen vijf uur halen we eten, ‘fish en chips’. Het smaakt goed. Tegen half acht komen we aan in Denemarken, eindelijk weer vaste grond onder onze voeten.

MS Bergensfjord in Hirtshals

We fietsen naar de camping waar we, nadat we hebben ingecheckt, op dezelfde plek kunnen staan als vier weken geleden. Het is veel rustiger op de camping. We zetten de tent op en naast onze komt nog de Duitse vakantiefietser met zijn tentje te staan. Hij heeft nog een fietstocht door Denemarken naar Duitsland voor de boeg. Voor ons zit het er echt op.


hoogte profiel

profiel is alleen van het Noorse fietsdeel van route.