Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Rondje zuidelijk Noorwegen
Dag 29 afstand: van: naar:
Zaterdag 10 aug. 2013 3,5 km Hirtshals Hirtshals Transport Center
Zaterdag 10 aug. 2013 832 km Hirtshals Transport Center Assen

Terugreis

Over de terugreis kunnen we vrij kort zijn. Een lange rit terug naar Assen met wederom een file in Duitsland. Dit keer voor de Nord-Ostsee Kanal tunnel. De fileberichten luisteren is altijd lastig in het buitenland, omdat je geen idee hebt waar de plaatsen liggen die ze noemen. Alert word je er wel van. Toen de auto's voor ons begonnen te knipperen, hebben we snel de afslag genomen naar een provinciale weg naar het zuiden. We hebben uiteindelijk een aardig stukje omgereden, maar de ruim 10 kilometer aan file die op de radio werd vermeld op de A7 hebben we omzeild. Ook bij Hamburg en Bremen was het druk, maar geen lange files de rest van de rit. Tegen half acht zijn we thuis.

Op de A1 bij Bremen onderweg naar huisTerugblik

Indrukwekkend en zwaar zou kun je de vakantie in het kort samenvatten. Zwaar, omdat Noorwegen niet vlak is. De eerste 57 Noorse kilometers bevatten al 600 hoogtemeters volgens de GPS. We zijn die dag van zeeniveau naar 200m hoogte gefietst. In totaal hebben we zo'n 22.000 hoogtemeters afgelegd tijdens deze vakantie (uiteraard ook weer gedaald). Ter vergelijking, onze fietstocht naar Venetië met de Simplonpas (op 2005m) lag het totaal op iets meer dan 14.000 hoogtemeters. De korte klimmen in Noorwegen waren daarnaast best steil, dus veel schakelen. De Rohloffnaaf is goed van pas gekomen deze vakantie. We hebben overigens niet hoeven lopen vanwege de steilheid. In Engeland, schijnen volgens zeggen, nog meer de wegen recht over de bergen te liggen, dus dat land laten we nog even links liggen.
Noorwegen is plezierig fietsen, de wegen zijn veelal rustig en goed begaanbaar. We hebben mooie stukken onverhard gehad. Dat is vooral mooi zolang het maar niet regent of onlangs heeft geregend.
De route die we zelf hebben samengesteld, was heel afwisselend. Van bosrijke gebieden, meren, natuurgebieden, landbouw, rotsen, watervallen en een ruige kust, alles was aanwezig en met voldoende afwisseling. En het fietsen werd vanaf dag 10 regelmatig afgewisseld met lange en kortere stukjes varen.
De mooiste dag vinden wij dag 8, de Rallarvegen. Onverhard en zo'n bijzondere omgeving, dat moet je echt zelf ervaren. Verder is het tweede deel van dag 15 door de kloof Norangsdalen een bijzondere middag geweest. En het weer? Niets te klagen. Vooral de eerste twee weken hebben we goed en zonnig weer gehad. Vanaf 30 juli hebben we wel enkele regendagen (3 hele en 2 halve) gehad, maar niet meer dan de voorgaande fietsvakanties.
En dan komt de vraag, zou je het nog een keer doen? We twijfelen. Noorwegen is een super mooi land, we komen er zeker nog wel een keer. Maar fietsend? We weten het nog zo niet. We hebben lange dagen gemaakt, al zal het schatzoeken zeker hebben bijgedragen aan de lange duur van de etappes. Vele hoogtepunten van Zuid-Noorwegen zaten al in onze route, dus daarvoor hoeven we niet nog een keer. Maar wandelend zijn er nog vele nieuwe gebieden te ontdekken, bijvoorbeeld huttentrektochten door Hardangervidda of het Rondane Nationale Park.
Wil je zelf gaan fietsen door Noorwegen, veel plezier en mocht je vragen hebben, stel ze ons gerust.