Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Nieuweschans - Sluis
Dag 1 afstand: van: naar:
Zaterdag 18 mei 2013 82,6 km Nieuweschans Pieterburen

Het Groningse land

Verre uitzichten, zo kun je het Groningse land omschrijven. We fietsen van Nieuweschans naar Pieterburen vandaag. Beide toeristische plaatsen, de één van het kuurbad, de ander van de zeehondjes. De Schansers hebben zelf hun plaatsnaam aangevuld met Bad, om meer Oosterburen binnen te halen. Als wij uit de trein stappen, zijn alle horecagelegenheden nog dicht. Even een koffie om de laatste stuiptrekkingen van de regenbuien af te wachten zit er dus niet in. Als het minder hard gaat, gaan we met de regenbenen om alsnog op pad. Na een uur is het helemaal droog. We komen langs het plaatsje “Hongerige Wolf”, een plaatsje dat bekend is van het programma Man Bijt Hond. Wellicht komen we in Zeeland ook nog zo’n plaatsje tegen. Bij Termuntenzijl halen we alsnog een bakkie, maar niet eerder nadat Joke eerst kennis heeft gemaakt met haar klikpedalen en het asfalt.

Sluis in dijk

Deze week is om in te fietsen en te trainen voor de zomervakantie. Joke heeft net een nieuwe Santos met Rohloffnaaf en dus combi pedalen (click en normaal). Vanwege het koude en natte voorjaar hebben we nog weinig gefietst, dus de training is hard nodig. Zo’n eerste dag, met veel wind tegen, valt ons dan ook niet mee. Onderweg komen we al de eerste collega’s vakantiefietsers tegen, dit keer uit Duitsland. We fietsen langs de dijken en door de binnendijken. Onderweg zien we de mooie gele koolzaadvelden in Oost- Groningen, gevolgd door de tulpenvelden in het noorden van de provincie.

Tulpenvelden

Op een van de landweggetjes loopt een haas een stukje voor ons uit en een stuk verder op deze lange rechte weg steken twee reeën de weg over. Als we dichter bij komen zijn ze alweer ver het land in. Ze staan af en toe stil en houden ons goed in de gaten. De 90 kilometer die vandaag gepland is, korten we iets in, het voor ons bekende Warffum en Den Andel houden we voor gezien. Bij de SVR camping in Pieterburen aangekomen, weten we al snel, waarom we normaal op Natuurkampeerterreinen staan. Er staan twee groepen op de camping met veel kinderen en een luchtkussen. Voor ons is echter een rustig plekje vrijgehouden, met uitzicht naar het noorden, op het land en de dijk.

Wad