Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Nieuweschans - Sluis
Dag 2 afstand: van: naar:
Zondag 19 mei 2013 82,3 km Pieterburen St.Jacobiparochie

Schapen op de dijk

Zigzaggend fietsen we verder door Groningen. Oude boerderijen en enkele Groningse kerken passeren we onderweg naar Lauwersoog. Op het defensieterrein is veel leven in de brouwerij. verschillende militairen zijn pur-schuimen drollen of paddo’s aan het verspreiden voor de groepen die in de tenten hebben overnacht op het centrale grasveld. We fietsen over een smal fietspad, afgewisseld met oversteken van de zandwegen die door tanks aardig mul zijn gereden. Behendigheid op de fiets is een must om de baan door te ploeteren. We steken de provinciale weg over en zien twee agenten staan. Zullen zij een verkeercontrole voorbereiden op deze Pinsterzondag?

Kerk Vierhuizen

Hoe dichter we bij het Lauwersmeer komen, hoe drukker het wordt. Naast diverse wielrenploegen is er ook al leven op de camping van Lauwersoog. Daar halen we in de super brood voor de lunch en wat te drinken voor de dag. We drinken nog een kop koffie met een aardbeienvlaaitje op het terras van het aangrenzend café.
We fietsen over de dijk, langs het Lauwersmeer, Friesland in. Wederom al veel fietsers op pad. Het route wisselt tussen dorpjes en stukken langs of op de dijk. Daar waar we naar het noordwesten fietsen is het even flink aanpoten.
In Moddergat, alweer een Man bijt Hond plaatsje, zijn veel (Duitse) toeristen. Het visserijmuseum ‘Fiskerhúske’ met de 18 eeuwse vissershuisjes is nog gesloten. In het dorp staat ook een monument voor de 83 omgekomen vissers tijdens een zware storm op 6 maart 1883. Bij het monument staat een mooi gedicht:

Als de dood het schip bereikt dan is er geen ontkomen.
O water, o wisselvallig element de zee heeft gegeven, heeft genomen.


We fietsen verder naast de dijk. Er over heen kijken is er niet meer bij. De dijk is in de periode ’63 -93 verhoogd en verzwaard tot op Deltahoogte. Het waterschap Fryslân heeft ter ere van deze grote klus een moment laten plaatsen: een stukje verhoogde dijk op palen.

Schapen

We passeren vele kuddes schapen met lammetjes. Sommige schapen zijn al een tijd geleden geschoren, terwijl bij anderen het dekje er nog aan zit en voor een deel los hangt. Bij een van de kuddes ligt een dood, half lam. Wat zou daarmee gebeurd zijn? Verder zijn de schapen en lammetje op bijzondere wijze, met verschillende tekens en kleuren gemarkeerd. Via enkele binnenwegen, allen recht aan toe, haaks op elkaar komen we aan bij minicamping 't Kaatsgat1), dit keer een heel rustig natuurkampeerterrein. De warmtepomp doet het weer en we kunnen lekker douchen. Na het loungen lopen we via een fietspad naar het restaurant De Zwarte Haan. Een restaurant met een open haard, waar we vlakbij mogen zitten. Door de stevige wind is het snel koud geworden op de camping, dus we genieten extra van het heerlijke dagmenu met aspergesoep, entrecote en crème-brûlée steeds vooraf gegaan door verrassende amuses.

1) aanvulling 25 april 2020: Minicamping 't Kaatsgat lijkt nu niet meer te bestaan.

De dijk op fietsen