Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Nieuweschans - Sluis
Dag 3 afstand: van: naar:
Maandag 20 mei 2013 85,0 km St.Jacobiparochie Slootdorp

De verkeerde kant op

Bij het eten gisteravond werd al aan ons gevraagd of we er nog extra pasta bij wilden, nadat ze gevraagd had of we fietsers waren. Het heeft de hele avond geduurd voordat we het door hadden: morgen is er de jaarlijkse Fietselfstedentocht van 2013. We zullen zien of we er wat van meemaken in Harlingen. “Je gaat de verkeerde kant op” krijgen we in Sint Jacobiparochi en een stukje erna een paar keer te horen. Hele meutes fietsers komen ons tegemoet. Uiteraard veel racefietsers, maar ook MTB-ers, een ligfiets, en enkele jonge dames op stalen rossen. Zij worden wel continu ingehaald. Ben benieuwd of ze alle 11 steden op tijd bezoeken. Het is nog miezerig vanochtend en er is weinig wind. Dat laatste scheelt weer met de afsluitdijk in het vooruitzicht.

Toren in Furdgum

Via diverse landwegen komen we in Harlingen aan, geen Elfstedenfietser meer te bekennen. De boot naar Terschelling is net weg als we langs de kade fietsen. We drinken een bakkie met oranjekoek bij een bakker annex lunchroom. Uiteraard halen we er ook broodjes voor de lunch. Tegen half 12 fietsen we buitendijks verder op de schuine kant van de dijk. Zo kunnen we toch nog even echt van de Waddenzee genieten: vogels, de zilte geur, vissersboten en uiteraard ook hier fietsen we tussen de schapen door. Aan het begin van de Afsluitdijk, na de Spilsluizen, lunchen we op een van de uithammen.

Fietsen buitendijks na Harlingen

Daar kunnen we de boten die voor de sluis moeten wachten goed gade slaan. Het blijft niet helemaal droog, dus een lange lunch wordt het niet. De niet zo harde wind komt uit het noordwesten en als we op de afsluitdijk aankomen, merken we al snel de voordelen ervan. Het fietspad ligt achter de dijk, dus veel last van de wind hebben we niet. Des te meer van vliegjes. Meutes komen ons tegemoet. We kijken maar veel naar beneden, om te voorkomen dat ze in ons gezicht terecht komen. Door het beperkte zicht is het wel goed opletten voor enkele tegemoetkomende racefietsers, die links fietsen, om minder last te hebben van de wind. Bij het monument op de afsluitdijk zijn de vliegjes ook in zeer grote hoeveelheden aanwezig. Laten we hopen dat we in Noorwegen er niet zo veel last van zullen hebben. Tijdens het winkelen in Hippolytushoef begint het serieus te regenen. Dat lijkt niet zo best. Als we de tassen dicht hebben wordt het even wat droger, maar als snel wordt duidelijk dat de regenbenen aan moeten. Zo hard als we kunnen fietsen we door naar de SBB camping Wieringerrand1). Waar we snel de schuilhut met een stookgelegenheid hebben gevonden.

Schuilhut

Het blijft regenen en we beginnen eerst met de “borrel”. Daarna verfrissen we ons ter plekke met enkele doekjes en doen de avondkleren aan, zodat we weer kunnen opwarmen. Tegen kwart over zeven lijkt het wat minder hard te gaan en we zetten de tent op, een stukje achter de hut op. De tassen blijven in de hut staan. Nadat de tent staat en is ingericht, koken we ons prakje babi pangang.

1) aanvulling 5 maart 2015: Dit SBB kampeerterrein is m.i.v. 2015 gesloten.
1) aanvulling 23 mei 2017: Het kampeerterrein is weer open onder de naam "Het bos roept!"