Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2013: Nieuweschans - Sluis
Dag 5 afstand: van: naar:
Woensdag 22 mei 2013 92,9 km Velsen-zuid Oostvoorne

Economie

Droog, alles is droog als we opstaan, dankzij de stevige wind. Dat is de eerste keer deze vakantie. ’t Is nog wel koud, maar bij het wegfietsen zien we de eerste zonnestralen van deze vakantie, dus ’t zal snel opwarmen hopen we. We komen door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is nog rustig in het park. We fietsen langs een in aanbouw zijnde bezoekerscentrum, waar wel mensen bezig zijn. Wellicht dat er deze zomer heel veel toeristen worden verwacht. Goed voor de economie.

Duingebied

Het 3800 hectare grote duingebied kenmerkt zich door jonge, kalkrijke duinen met bijbehorende zeldzame flora en fauna. Het park is één van de 20 Nationaal Parken en maakt onderdeel uit van Natura 2000. Na Zandvoort fietsen we provincie Noord Holland uit. Vele bekende badplaatsen volgen afgewisseld met veel duinen. Als we in Katwijk over de duin fietsen zien we een woeste zee.

Harde wind

In de Zuid Hollandse duinen is het wederom veel schakelen. In Den Haag fietsen we langs diverse ambassades. De ambassades helpen toeristen die in de problemen komen en begeleiden buitenlandse ondernemers. Even wat anders dan de duinen. Het laatste stuk naar hoek van Holland leggen we in een redelijk tempo af, omdat de RET boot maar eens per uur gaat naar de Maasvlakte. We halen de boot van 4 uur. ’t Is rustig op de boot, maar als we aankomen bij de Maasvlakte is het gedaan met de rust. De hele loopplank staat vol met fietsen. Vele zijn naar de festiviteiten geweest van de opening van de tweede Maasvlakte.

MAERSK TUKANG

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, heeft vandaag de tweede Maasvlakte geopend voor de scheepvaart met de woorden:

“Vandaag maken we de weg vrij voor internationale scheepvaart en handel. Dat past bij Nederland. Zo zijn we groot geworden. Met Maasvlakte 2 zet Nederland de deur wijd open voor de nieuwste generatie containerschepen. En bieden we ruimte aan de modernste terminals. De haven wordt 20 procent groter, de containercapaciteit verdubbelt. Er komen direct en indirect duizenden banen bij."

Naast de vele mensen, zien we nog een reuzenradje, een suikerspinbusje, enkele klassieke driemasters (met genodigden) en een groot containerschip. De minister zien we niet meer.

Industrie/suikerspinbusje

Als je zo over het terrein van de Maasvlakte fietst, realiseer je wel hoe klein dan de haven en industrie van Delfzijl is. Terwijl we daar op dag 1 toch ook een tijdje doorheen zijn gefietst. Vandaag geen Natuurkampeerterrein, maar een gewone camping. Dit betekent geen picknickbank, douchemuntjes, maar wel een ijsje, waar we van genieten. Na het douchen begint het al te regenen, wat niet zo leuk is zonder een schuilhut. We krijgen van Duitsers nog wel twee stoelen aangeboden, waardoor we toch wat droger blijven onder de berk tijdens het eten.