Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 3 afstand: van: naar:
Maandag 14 juli 2014 92,6 km Münster Schloß Holte-Stuckenbrock

Gekkenland

Na een stevige regenbui staan we droog op. Wederom veel vocht in de grond en in de kleding die nog buiten hangt. Via een betoverend en slingerend bospad langs de Werse fietsen we terug naar de route.

Langs de Werse

’t Is nog vroeg (8:20 uur vertrokken) en komen weinig fietsers tegen. Als we op de route zijn en het wat later is, wordt het snel anders. Vandaag een dag met veel vakantiefietsers onderweg. Allemaal dezelfde ‘gekken’ als wij. Als we aan onze vrienden vertellen dat we op vakantie zo’n 1700km gaan fietsen, dan verklaart menigeen ons voor ‘gek’. “Dat is toch geen vakantie???” Vandaag dus vele gelijkgestemden. En wel in alle soorten en maten. Vakantiefietsers die met z’n tweeën fietsen, alleen of in een groep.

Warendorf

Vooral na Warendorf waren de groepen fietsers het sterkst vertegenwoordigd. Daar lopen diverse fietsroutes, waaronder de Grenzgängerroute Teuto–Ems. Het lijkt erop dat de groepen fietsers van hotel naar hotel fietsen, gezien de beperkte hoeveelheid bagage. Campingfietsers herken je aan de extra bagage achterop de bagagedragers in de vorm van een tent, matje en soms inklapbare stoeltjes. Wij doen het met zitlappen en de “thermarest stoeltjes” (een frame waarmee je een matje ombouwt tot een zitting met rugleuning), die we alleen bij uitzondering gebruiken. Deze “stoeltjes” zitten bij het matje van Joke in, en inderdaad achterop de bagagedrager. Onder de groepen fietsers, die voornamelijk uit ouderen bestaan, zie je ook al elektrische fietsen, die zul je bij de kamperende vakantiefietser niet snel aantreffen. De campingfietsers zijn van alle leeftijden, jong, vaak met ouders, zoals we voor Greffen tegenkwamen, enkele van onze leeftijd (30/40-ers) en uiteraard de 50 plussers, die vaak meer tijd hebben voor hun reis.

Zijkant van Schloß Holte

Vandaag zijn we de Engelsman tegengekomen die ook in Münster heeft overnacht. Hij heeft een karretje voor zijn spullen. Als alleenreizende kampeerder zit je sneller aan het max wat op je fiets kan. Nadeel van een kar (met twee wielen) is dat je op deze route niet eenvoudig het spoor oversteekt. Deze is namelijk beveiligd met zigzaghekken waar je fiets niet te breed en zeker niet te lang voor moet zijn. Hij zal er wel zijn tactiek voor hebben, want we komen hem vlak na zo’n spoorwegovergang weer tegen. Wij hebben een stuk van de route afgehaald, want 90km vinden we wel genoeg naast het cachen. Naast de Engelsman staat ook nog een Frans echtpaar op dezelfde camping. Zij hebben ook in Münster overnacht. Wij vermoeden dat zij meer kilometers hebben afgelegd.
En dan tot slot nog even iets over het weer: vanochtend een druilige dag, begin van de middag zon en in de tweede helft van de middag stevige buien. Zowel onderweg als toen wij (en de Fransen) de tent net hadden staan. In de avond klaart het op. We overwegen uiteten te gaan, maar vinden in de buurt van de camping op deze maandagavond geen geschikt adres. We eten dan ook op de camping, die goede faciliteiten heeft (een keukentje met twee picknickbanken binnen en buiten onder een afdakje nog eentje waar wij zitten).

Camping: Campingplatz "In den Tannen"1)

1) aanvulling 30 april 2020: Deze camping blijkt m.i.v. 2019 te zijn gesloten.

Bord met route 1e 4 dagen

hoogte profiel