Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 7 afstand: van: naar:
Vrijdag 18 juli 2014 0,0 km Goslar Goslar

Welverdiende Gose

Een rustdag, dus we kunnen later opstaan, alleen onze innerlijke klok gaat wel af om half 7. Maar we blijven liggen tot half 9 en staan dan alsnog op. We ontbijten bij de picknickbanken nabij het toiletgebouw. Verder doen we het rustig aan en genieten van het uitzicht: o.a. een grote tent die wordt afgebroken en in de auto moet worden gepuzzeld en een fietsend jong Nederlands stel die tegen half 11 van de camping vertrekken. We doen nog een handwas, want opgefriste kleren en een schone lakenzak is mooi meegenomen.

Onderweg naar Goslar

Tegen 11 uur gaan we weer richting Goslar. Dit keer lopen we de ∆-route en nemen we direct wat caches mee onderweg. Want dat is ons “doel” vandaag in Goslar. Schatten zoeken en zodoende de bijzondere plekken van de stad te zien.

Kaiserpfalz Goslar

Voordat we echt los gaan met schat zoeken, gaan we eerst op de markt lunchen bij een theestube. De vrijdagmarkt breekt op tijdens onze lunch. Een aardig tafereel om te zien hoe de marktkramen van buiten naar binnen vertrekken en al dan niet de schoonmaak doen van hun kraam. Wij lunchen heerlijk met een kannetje thee.

Aan de Markt

De Altstad van Goslar heeft een werelderfgoedstatus van Unesco sinds 1992, net als de Rammelsbergmijn net buiten de stad. In de Rammelsbergmijn werden tot 1988 100 jaar lang onafgebroken grondstoffen gedolven. Aanvankelijk werd er zilvererts gewonnen, later vooral koper en de laatste jaren lood. Goslar heeft haar rijkdom aan de mijnen te danken. Het watermanagementsysteem in de mijn is ook interessant, maar dat was voor ons te ver lopen. De multicache die over het mijnwerk gaat, breken we af bij de Ring, want in een stevige wandeling hebben we geen zin op deze warme rustdag. We vinden uiteindelijk zes caches. Door Goslar loopt het beekje de Gose, een aftakking van de Oker. De Gose wordt in Goslar de Abzucht genoemd, omdat het water uit de mijnen vlak voor de stad in de Gose stroom en zodoende wordt afgevoerd.

De Gose

De Gose trekt ook op andere wijze onze aandacht, namelijk het (zeldzame) biertje dat ervan wordt gebrouwen. Wij proeven de donkere variant van het biertje, dat ons erg goed smaakt. Zie ook: Wikipedia