Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 8 afstand: van: naar:
Zaterdag 19 juli 2014 81,0 km Goslar Bad Suderode/Gernrode

Klimmen op de warmste dag van het jaar

Volgens de campingeigenaar wordt het vandaag “de warmste dag van het jaar”, zo'n 33°C. Dat wordt afzien met een fietstocht door de Harz. We staan om 6 uur op om op tijd weg te zijn en zoveel mogelijk klimwerk voor het middaguur te doen. Als we afdalen richting Goslar overvalt ons halverwege al een warme deken. In Goslar zelf is de nacht nog warmer geweest dan op de camping. Nog voor we Goslar in rijden gaan we rechtsaf de R1 weer op en beginnen direct met een klim, de Rammelsberg op. De klim is geleidelijk en nog verhard. Racefietsers met rugnummers halen ons in tijdens het cachen.

Uitzicht

De tweede en vijfde klim zijn onverhard door het bos. Voordeel van het bos is dat het wat koeler is, nadeel is dat onverhard zwaarder is en minder snel gaat. Zeker bij het afdalen is het verschil tussen verhard en onverhard qua snelheid goed te merken. Om half 11 hebben we het meeste klimwerk achter de rug en komen in Ilsenburg aan.

Onderdoorgang

We trakteren onszelf op een Italiaans ijsje. Joke neemt een sorbet vruchtenijs, Wim neemt de variant met aardbeien. Tegen 11 uur vervolgen we vol energie onze route. Het merendeel van het klimwerk mag erop zitten, maar de open stukken komen nog en die willen we ook voor het heetst van de dag hebben afgelegd. In een klein bosje langs het watertje de Teufelsbach nabij Heimburg vinden we eindelijk wat schaduw, waar we lunchen.

Mooi onverhard

In de middag hebben we nog twee klimmen, waaronder één naar Kloster Michaelstein over een wandelpad in het bos (zie de foto hierboven). Een mooie route, slingerend over een smal pad. De rest van de middag is redelijk vlak. Tegen half 6 zijn we in Gernrode. We halen eerst bij de super wat drinken en nootjes en gaan nadat we zijn bijgetankt op zoek naar de camping. Deze ligt hoger gelegen in het plaatsje, dus nog even weer in de pedalen. Het is een kleine, maar ruim opgezette camping met in totaal 11 plaatsen, waarvan er 4 bezet zijn. Wim fietst door de grote en met zorg onderhouden tuin, opzoek naar de eigenaresse. Als hij terug komt met de eigenaresse, laat zij het sanitair zien. Dit is een privé douche met toilet per plek. Erg luxe voor ons. De boiler moet nog wel eerst opwarmen, dus nadat de (binnen)tent staat en is ingericht, gaan we eerst naar de supermarkt voor de boodschappen. Wederom eerst afdalen en dan weer klimmen.

Camping: Camping Harzer-Feriengarten

Routebordje in de Harz

hoogte profiel