Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 9 afstand: van: naar:
Zondag 20 juli 2014 102,0 km Bad Suderode/Gernrode Gerlebogk

Afkoelen in het meer

We zijn ondertussen in voormalig Oost Duitsland, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Naast de typische bouw, grauwe flats, ontdekken we ook een bijzondere wegbekleding, namelijk kinderkoppen. Heel fijn om over te fietsen ;). We trillen zelf en onze fietsen met bagage ook. Als het even kan, ontwijken we de keien. Dat betekent over de stoep fietsen of door de berm.

Kinderkoppen/Kaseien

Vandaag wederom een erg warme dag. Weinig bos, dus het is afzien. Zeker al bij de eerste klim van vandaag. Het zou, volgens de verwachting, vanmiddag bewolkt moeten worden. Maar behalve dat de luchtvochtigheid wat toeneemt is er weinig van te merken. Bij de Concordia See drinken we om half 12 een cola ter verkoeling en vragen we de bediening één van onze bidons met koud water te vullen. Na het restaurantje komen we snel in een speelbosje. We besluiten daar maar op een bankje te gaan lunchen.

Fietspad langs graan

De middag heeft net als de ochtend veel zonnige wegen. In Gänsefurth fietsen we tegen een brug op die is afgezet met hekken. Als snel blijkt dat we een stukje terug moeten en een extra rondje moeten maken via de Löderburger See. Daar is het erg druk met mensen, die de verkoeling in het water opzoeken op deze warme zondag. Als we weer op de route uitkomen, zien we dat er momenteel geen brug is over het riviertje waar we volgens het routeboekje overheen zouden moeten fietsen. In Staßfurt zoeken we een terrasje, maar daar komt de route niet langs.

Schloß Höhenerxleben

Uiteindelijk vinden we bij het Schloß van Höhenerxleben een terrasje. Daar gaat het koele citroendrankje er in alsof we vandaag nog niets gedronken hebben. Om verder af te koelen bestellen we vier bolletjes vruchtenijs (citroen, mango, meloen en peer) met twee lepels. De kok (in opdracht van de bediening) heeft zich uitgeleefd, want we krijgen een complete sorbet op een bord met vruchten, slagroom en hagelslag. Dat is extra service. Ze zullen wel gedacht hebben “Die verdienen iets extra's, fietsen op zo'n warme dag”.

Slecht fietspad langs onverharde landweg

Als we weer opgeladen zijn, fietsen we verder. We vervolgen de route die langs de rivier de Saale loopt. Erg mooi en gelukkig af en toe schaduw. Bij Bernburg halen we drinken voor de avond bij de tankshop. De laatste kilometers naar de camping fietsen we over landwegen. Nog steeds warm, maar 't is te merken dat het warmste van de dag voorbij is. Op de camping aangekomen, blijkt het daar nog druk te zijn, vanwege het dagstrandje wat erbij hoort. We staan vooraan op de camping, en nadat de tent staat en de fietsen goed zijn vastgezet, nemen we ook zelf een duik in het water om af te koelen. Het water voelt koud, maar 't kan ook zijn dat onze lichamen erg warm zijn. Na het zwemmen gaan we douchen, waarna we onszelf nog trakteren op een biertje op het terras van de cafetaria op de camping.

Camping: Campingplatz Gerlebogk

Het slot van Ballenstedt

hoogte profiel