Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 12 afstand: van: naar:
Woensdag 23 juli 2014 50,6 km Ferch Berlin

Het groen en blauw van Potsdam en Berlijn

Vandaag een korte dag, 50 km naar de camping in Berlijn. Veel stedelijk gebied vermoeden we, echter niets is minder waar.

Fiets door bos

De route volgt wel grotendeels verharde paden, maar deze lopen langs de Schwielowsee en vervolgens langs de Templiner See. Halverwege dit grote meer komen we langs een roeiclub. De vroege vogels brengen hun boten alweer na binnen en steken daarbij het fietspad over.

Brandenburger Tor (Potsdam)

Na Potsdam fietsen we langs nog meer verschillende meren die allemaal via de Havel met elkaar verbonden zijn. In het begin van Potsdam fietsen we even over een drukke weg, maar al snel is er een soort promenade. Bij de Glienicker Brücke komen we weer bij een drukke weg, maar even later fietsen we weer door het bos, het Berliner Forst.

Veel water onderweg

Op het eilandje ligt ook een bergje, de Schäfersberg, dus vlak is dit stuk van de route niet. We zien in dit stukje van Berlijn veel (nationale en internationale) racefietsers die waarschijnlijk een rondje fietsen. Van het afdalen kunnen we minder genieten, want naast een limiet van 30 km/h, rijdt er ook nog een busje vol met agenten (ME ?) achter Joke. Maar die gaan vast geen fietsers op snelheid controleren.

Olympisch stadion

Vlak voor het Olympisch stadion nemen we afscheid van de R1. Wim heeft zo veel mogelijk een groene route naar de camping nabij Spandau gelegd. Via een moestuinencomplex fietsen we richting Siemensstad, waarna we nog 5 minuten richting de stadscamping fietsen. Daar zoeken we een plekje en besluiten op het grondzeil te gaan lunchen. Na de lunch zetten we de tent op en gaan douchen. Tegen een uur of vier checken we in en gaan naar een park in Charlottenburg. Het zou op de kaart niet zo heel ver zijn, maar met elkaar zitten we nog een uur in het OV. Ook mede dankzij bouwwerkzaamheden aan de U-bahn.

De Charlottenburg

In het park van de Charlottenburg, proberen we enkele schatten te zoeken. Er zijn veel Berlijners die hier van het groen genieten, hierdoor is ongezien schatten zoeken een uitdaging. Uiteindelijk vinden we er wel eentje. Via de hoofdingang lopen we het park weer uit. We krijgen te maken met een zandstorm op het plein en besluiten nadat we de omgeving ter plekke hebben verkend, naar Altstad van Spandau te gaan. Daar vinden we een terras op een binnenplein, waar het gelukkig minder hard waait. Het is een vriendelijke Italiaan waar we goed hebben gegeten. Als de wind uiteindelijk ook op het binnenplein tekeer gaat, hebben wij ons eten al op. We besluiten de U-Bahn terug richting de camping te nemen. Als we op de bus wachten voor het laatste stukje, zien we nog een vos de weg oversteken naar een middenberm. Daar huppelt even later ook een konijn rond. In de 10 minuten die we er staan, heeft de vos het konijntje nog niet gespot, maar we hebben geen idee of het konijntje de nacht heeft overleeft.

Camping: Hotel & City-Camping Berlin "City Camp 1"

Musje

hoogte profiel