Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 13 afstand: van: naar:
Donderdag 24 juli 2014 0,0 km Berlin Berlin

Berlijn met OV

Een ‘rustdag’ vandaag. Uitslapen zit er niet echt in, want het nabij gelegen vliegveld Tegel gaat om 6:00 open en dan landen er een hele serie vliegtuigen achter elkaar. Het is een vorm van openbaar vervoer waar we vandaag geen gebruik van gaan maken. Tegen 10-en vertrekken we. Eerst met de bus naar Haselhorst, om daar de ondergrondse te nemen. Er is een heel leven onder de grond en op verschillende niveaus.

Soulsailer

We gaan eerst schat zoeken in Tiergarten. Voor de echte dierentuin staan al hele lange rijen. Wij bewonderen alleen de dieren die aan de buitenzijde zijn gehuisvest en uiteraard de vele mussen.

Siegesaule

Nadat we een tijd hebben rondgestruind in het park, nemen we de metro naar Steglitz. Daar eten we een lekker visje bij Nordsee en gaan naar de Globetrotter om ‘kookbenzine’ te halen voor de brander. Onze fietstassen komen ook bij Globetrotter vandaan, dus we willen de winkel weleens in het echt zien.
Na het bezoek aan de outdoor winkel gaan we weer terug naar het centrum, op zoek naar brood en ansichtkaarten. Bij de halte Kurfürstendamm stappen we uit, om ook Berlijn nog bij daglicht te bekijken. Helaas miezert het boven de grond.

Brandenburger Tor

Als we geslaagd zijn voor onze boodschappen gaan we weer naar de dierentuin, dit keer met de bus (lijn 100). Daar in de buurt is een gezellige studentikoze kroeg met groot terras. Waar we genieten van een biertje, maar omdat het fris is, wordt het niet echt aangenaam. In hetzelfde gidsje waar het terras in staat hebben we ook op 1 km twee restaurantjes in Charlottenburg gevonden. We lopen er heen. Het restaurantje waar we naar op zoek zijn, is ondertussen gesloten, wel zien we verschillende andere eettenten. We belanden uiteindelijk bij een hele volle Italiaan met een veranda, waar we een pizza eten. Als we terug zijn op de camping, zien we wederom een vos, die de afval van de bovenburen onderzoekt. Hij doet wel een paar stappen terug, als we met een lamp in z'n richting schijnen. 's Ochtends blijkt dat hij later is teruggekomen, aangezien er veel rommel verspreid ligt.

Informatie over DE Muur met foto's

De duitstalige tekst van het bord:

Am Brandenburger Tor begann die Absperrung – wie überall an der Grenze des Sowjetischen Sektors von Berlin – in der Nacht zum 13. August 1961. Wasserwerfer und Schützenpanzer fuhren auf.1 “Kampfgruppen” der DDR-Betriebe postierten sich vor dem Tor.2 Berlin wurde endgültig geteilt. Mit vorderer und hinterer Mauer, Lichtmasten und Beobachtungstürmen wurden die ersten Barrieren nach und nach zu modernsten Sperranlagen ausgebaut. Direkt vor dem Tor war die Mauer drei Meter breit, zur Panzersperre verstärkt.3 1987 besuchte US-Präsident Ronald Reagan Berlin. Vor dem Brandenburger Tor formulierte er seine Forderung: “Mister Gorbachev, open this gate.”4 Nach der überraschenden Öffnung der Grenze am 9. November 1989 versammelte sich eine jubelnde Menschenmenge vor dem Tor.6 Am 22, Dezember 1989 wurde auch hier die Mauer geöffnet.