Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 15 afstand: van: naar:
Zaterdag 26 juli 2014 95,3 km Waldsieversdorf Ośno Lubuskie

Mede mogelijk gemaakt door de EU

Met mist staan we op en fietsen weg. Veel (fiets)paden van de R1 zijn aangepast en/of aangelegd met hulp van steun uit Europa voor regionale ontwikkeling.

Europese subsidie

Dat aanpassen in oost Duitsland betekent veelal dat wegen van kinderkoppen voorzien worden van een strook met klinkers.

Fijne weg

Dan kun je een beetje doorfietsen, zonder doorelkaar gehusseld te worden. De locals maken er ook dankbaar gebruik van door met de linker wiel van de auto over de strook te rijden en met de andere in de berm. Ook het bakkertje in Neuhardenberg, waar we genieten van een koffie met gebak op het terras met 45 zitplaatsen is mede mogelijk gemaakt met steun van de EU. Het plaatsje heeft een kerk en slot waar kunst wordt tentoongesteld.

Kerkje

Via diverse landweggetjes komen we uit bij de Oder, tevens de grens met Polen. Bij een hut met uitzicht over de uiterwaarden waar koeien lopen, besluiten we te gaan lunchen. Eerst maken we een waslijn, want alles is nog nat en nu op het warmst van de dag met een lekker windje willen we de was een kans geven om te drogen. Er komen diverse fietsers langs over het fietspad. Dat zijn zeker niet alleen R1 fietsers.

Koeien bij de Oder

Na een uitgebreide lunch, ruimen de droge was op en fietsen over de dijk richting de grensovergang. Het lijkt een beetje op fietsen in Nederland, maar dan zonder de schapen. Eenmaal in Polen halen we geld en een milkshake bij de Mac. Tenminste dat proberen we. Zonder Pools lukt het echt niet om nog geen kilometer van de grens, een juiste bestelling te plaatsten. We krijgen uiteindelijk een fruitsmoothie aardbei-banaan, die smaakt ook goed en is erg koud. De eerste 8 kilometer door Polen is over een grote, drukke weg, al valt het met de drukte wel mee. De spiegeltjes bewijzen op dit soort wegen wel hun nut. Als we van de provinciale weg af gaan, kijken we nog even vanaf de uitzichttoren over de Natura 2000 gebied, uiteraard ook mede mogelijk gemaakt door de EU.

Natura 2000

We overnachten op een camping bij een dagstrandje. Een kleine camping waar de meeste tenten worden bewoond door een Roma-familie. Er komt uiteindelijk nog een Nederlandse fietser bij ons in de buurt staan, waarmee we een praatje maken. Het is vandaag een warme dag, dus een duik in het koude water bevalt Joke goed.

Mooi watertje

hoogte profiel