Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 17 afstand: van: naar:
Maandag 28 juli 2014 102,4 km Wierzbno Smolarnia

Op ‘fietse’ over gele wegen

Vanaf de camping hebben we een onverhard pad naar de route in Międzychód. Het onverharde pad is het eerste stuk nog een stevig zandpad, maar de laatste 500 meters door een bosje ontkomen we niet aan een stukje lopen, omdat het pad te mul is. Eenmaal op de route blijkt dat we vandaag niet de meest interessante wegen hebben, namelijk alleen de ‘gele’ wegen. De wegen die in het boekje geel zijn gekleurd, wat overeenkomt met grotere en drukkere wegen. Niet al deze wegen zijn druk en groot (het blijft relatief dunbevolkt hier), maar andere wegen zijn dit wel en hebben zelfs een losliggend fietspad. Echt boeiend is het vandaag niet, het zijn lange rechte wegen, gelukkig wel glooiend.

Een brug in 'gele' weg

Ter afwisseling gaat de mp3-speler aan. Op fietse komt langs van de Drentse band Skik. De route die Daniël Lohues zingt door Zuid-Oost Drenthe is stukken interessanter. Drenthe heeft de fietser meer te bieden dan dit gebied in Polen. We komen veel door naaldbossen en uiteraard langs graanvelden.

landschap

Sinds we in Polen zijn zien we vaak van die mooie witte ooievaars op de geoogste graanvelden. In Polen schat men zo'n 40 duizend paren. In Drenthe zie je ze ook wel, maar dat zijn er veel minder in aantal. Bij het oogsten azen ze op o.a. muizen die weggejaagd worden door de combines. De ooievaars laten zich niet allemaal even makkelijk op de foto zetten, maar vandaag lukt het.

Ooievaar

Onderweg komen we ook nog langs een raffinaderij. De afvakkelvlam is door de lange rechte weg nog lang te zien, als je omkijkt. In Gajewo, de gele weg is al stukken rustiger, halen we bij de Sklep een ijsje en wat te drinken voor de laatste 17 kilometer.
In Smolarnia zoeken we de camping. Die is erg rustig (geen andere bezoekers blijkt later) en we krijgen een hut aangeboden, waar we ‘moeten’ overnachten. Die slaan we niet af. We zetten de tassen in de hut en ontdekken dat een bierblikje is gaan lekken in de linker voortas. De lakenzak, de slaapzak en de hoes van de teva's ruiken naar bier. Deze spoelen en hangen we uit aan de waslijn, zodat ze weer kunnen drogen. Het overgebleven bier gaat met de andere etenswaren de koelkast in, zodat we er alsnog koud van kunnen genieten.

Ons hutje

hoogte profiel