Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 18 afstand: van: naar:
Dinsdag 29 juli 2014 79,4 km Smolarnia Krostkowo

Zwaluwen en libellen

Vandaag een rustige dag, zowel qua afstand als de wegen, namelijk witte wegen. Dat betekent rustige wegen, deels onverhard door naaldbossen en verder langs akkers, weilanden en door kleine dorpjes. Veel afwisselender dan gisteren. Onderweg fietsen we door de Poolse 'Betuwe'. Op een heuvel zien we Polen aan het werk, fruit aan het plukken. De thermoskannen staan aan het begin van de rij bomen. Ook jonge boompjes doen hun best om te groeien.

Poolse Betuwe

Ook komen we meer fietsers tegen, zelfs een lokale fietser met een Spartamet en een tegemoetkomende vakantiefietser. Wel bijzonder, want sinds we in Polen zijn, zien we bijna geen vakantiefietsers meer, zeker geen fietsers die vanuit het oosten komen. De route komt langs twee Natura2000 gebieden. Erg jammer dat we er alleen maar langs kunnen fietsen en er geen fietspad doorheen ligt. Het graan is in deze regio merendeels geoogst. We zien zowel kale akkers, al dan niet omgeploegd, als akkers waar strobalen op liggen. Klaar zijn de combines in ieder geval niet, want op de weg komen we er nog drie tegen.

Strobalen

Tegen 15:00 uur zijn we reeds op de camping, een paardenhouder die naast drie hutten een camping heeft in zijn grote tuin. Vanaf de camping heb je mooi uitzicht op de dal van de Noteć.

Dal van de Noteć

De camping heeft ook een grote (zwem)vijver. Het is warm, dus we zwemmen er even in. Vanaf het midden van de vijver kun je de zwaluwtjes en libellen gade slaan. De zwaluwtjes zoeven over ons heen en duiken op zoek naar de insecten die op het water leven. Ook de libellen komen heel dicht bij. zo'n kans om even onderdeel van de natuur te zijn, krijgen we niet snel weer. Eenmaal uit de vijver, gaan we douchen en genieten we vanaf een bankje van het uitzicht op het dal. We kamperen op een heuvel. Beneden loopt een spoorlijn waar af en toe een trein over heen rijdt. Achter het spoor ligt een natuurgebied en de Noteć die je niet ziet. In het natuurgebied groeien ronde bomen en er liggen balen stro. Bij de picknickbanken, aan de andere kant van de vijver, gaan we eten met een mooi uitzicht over de vijver waar de zwaluwen en libellen nog steeds druk bezig zijn. Helaas zijn de paardenvliegen dat ook en kost het ons moeite om ze uit onze buurt te houden.

Camping: Gospodarstwo Agroturystyczne "Ranczo w Dolinie"

Vijver

hoogte profiel