Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 20 afstand: van: naar:
Donderdag 31 juli 2014 84,6 km Samociążek Grudziądz

Chełmno

Zwoegend klimmen we met de fietsen in de hand de trappen op naar de historische stadskern, die hoog boven de rivierloop van de Wisła uitsteekt. Een ommetje dat we in de route hebben gemaakt ter afwisseling van de agrarische route van vandaag.

Agrarische route

De dag begint zwaar bewolkt en een beetje mistig. De route loopt veel over landwegen langs verschillende kleine dorpen, waar bewoners on groeten en zelfs aanmoedigen bij klimmetjes. Verstaan doen we het niet, maar de klinkt als zet 'm op of hup hup hup. De landweggetjes, lang en recht, zijn aan beide zijden voorzien van rijen bomen waardoor het lijkt dat je tot de horizon kunt door fietsen.
En nog even het beeld van de wegen in Polen rechtzetten. Vandaag veel nieuw asfalt en redelijk vlak. Op een gegeven moment komen we een doodlopend bord tegen, maar verder geen omleidingsbordjes. Kilometers en een spoorwegovergang verder blijkt dat wegwerkers aan het werk zijn. Gelukkig zijn ze nog niet aan het asfalteren, dus we kunnen rustig over de grindlaag heen fietsen. We worden wel vreemd aangekeken door de wegwerkers. De route vervolgt langs de dijk van de Wisła (geen schapen) die we in de buurt van Chełmno oversteken. Als we langs de dijk fietsen, waar overigens geen schapen op lopen, halen we herinneringen op aan de waddenzee route. Ook de indeling van de akkers doet ons denken aan Noord-Nederland.

Trap

De oude stad ligt hoog, die we dus via trappen met een rolstoelstrook bereiken. Het is gezellig druk in het winkelstraatje, mooie historische gebouwen om ons heen.

Gebouw op plein

De winkelstraat is net als elke andere Poolse winkelstraat, rijen bij de ijsverkoop (het lijkt erop dat Polen niets anders eten), veel kleine winkeltjes, Skleps in verschillende varianten. Op het centrale plein proberen we een cache te vinden, maar zonder resultaat. Uit lunchen lijkt ook lastig, want voor zover Polen al eten om 12:00, is het alleen een vette hap en daar hebben we geen zin in. Bij een Biedronka in de winkelstraat halen we zelf onze lunch, die we bij een cache en kinderspeelplaats smeren en opeten.

Historische stad

De middag vervolgen we de dal van de Wisła, die we onverwacht met een gemeen klimmetje uit fietsen. We kamperen bij een meer ten zuiden van Grudziądz.

Camping: Kemping nr. 134


hoogte profiel