Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 22 afstand: van: naar:
Zaterdag 2 aug. 2014 102,2 km Grudziądz Malbork

Als een trein

Als een trein gaan we vandaag, al is het stuk door Grudziądz nog even zoeken. De stad ligt overhoop, één van de trambanen wordt opnieuw aangelegd en de Polen zijn vergeten omleidingsborden voor fietsers te plaatsen. Gelukkig hebben we een GPS en ondervinden wederom hoe handig die is. Zodoende komen we met een stevig klimmetje de stad uit.

Ooievaars

De route loopt door het dal van de Wisła. Gelukkig niet strak langs de rivier, want die heeft een hoge dijk. Tot nu toe zien we weinig koeien in de weilanden. Als we ze zien, zijn het er hooguit 10. Regelmatig nog aan een ketting. Per boom één koe. Ze hebben dan wel schaduw, maar geen kans om bij elkaar te liggen, iets waar ze als kuddedieren wel behoefte aan zullen hebben.

Koeien

Rond het middaguur hebben we al 60 km op de teller staan en overwegen we in één keer door te gaan naar Elbląg. Dat komt uit op 140km voor vandaag, dat vinden we toch te ver. Even verder kijken in het boekje en er blijkt een ommetje naar het historische en Unesco stadje Malbork beschreven te zijn. Dat is wel bereikbaar voor ons.

Brug Nogat

Bij de sluis waar de Nogat afsplitst van de Wisła volgen we de Nogat over slecht geasfalteerde wegen. Dat remt de snelheid behoorlijk, maar tegen half vier zijn we op de camping. We zetten de tent op en gaan na het douchen richting Slot Mariënburg (oude/Duitse benaming voor het stadje) aan de andere zijde van de rivier. Bij en over de brug is het te merken dat het toeristisch is door de promotors die hun parkeerplaats het beste vinden tot mensen die hun restaurants onder de aandacht proberen te brengen. Wij besluiten aan de voet van het slot eerst een lekker biertje te nemen om te genieten van de ambiance van zo'n toeristische stad. Nadat we genoten hebben van het uitzicht, lopen we nog een rondje om het slot heen.

Slot van Malbork

Het slot is in verschillende tijdsperiodes gebouwd. Dat kun je zien aan de verschillende kleuren stenen. Ook is op sommige plekken met bakstenen op de oude natuurstenen muur gebouwd, erg zonde, maar dat hoort er ook bij. De avond brengen we door op de camping op een veroverde picknickbank. In Polen hebben we het al eerder gezien, maar op deze camping is het heel extreem. Diverse mensen met een caravan die een picknickbank van de camping claimen door hun caravan er strak tegen aan te zetten. Wij hebben onze tent op gepaste afstand staan, zodat de momenten dat we de bank niet gebruiken, anderen hem kunnen gebruiken en/of kunnen delen. Delen van picknickbanken kennen ze hier op verschillende campings in Polen niet, wat we erg jammer vinden.

Camping: NAD STAWEM

Oude en nieuwere muur

hoogte profiel