Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 23 afstand: van: naar:
Zondag 3 aug. 2014 67,6 km Malbork Elbląg

Dieptepunt van Polen

Vandaag zakken we echt af. We komen vandaag beneden zeeniveau, 1,8 m beneden NAP. Als ze die maat ook kennen in Polen. Maar voordat we daar zijn, hebben we nog een serieuze fietstocht gemaakt. Want in tegenstelling tot de vlakke tocht van gisteren, trotseren we vandaag weer enkele heuveltjes. In Malbork zelf is het al regelmatig stukjes klimmen. De gele weg terug naar de route is glooiend. Zowel vanaf de weg als in het landschap lopen mooie landschappelijke lijnen van de verschillende heuveltjes in elkaar over.

Rust

't Is zondag, dus in eerste instantie rustig op de weg, maar bij kerken uiteraard drukker, vooral met mensen te voet. In Stary Targ wandelen mensen richting de begraafplaats met kaarsen in potten in hun tassen. De begraafplaatsen worden hier goed verzorgd. De Polen zorgen goed voor de overledenen met heel veel verse bloemen en kaarsen. Ook de gedenkbeelden langs de kant zijn extra versierd.

Begraafplaats

Ook de R1 is niet vlak. We klimmen nog diverse korte stukken, maar wat we geklommen hebben dalen we ook om uiteindelijk bij het laagste punt uit te komen.

Laagste punt van Polen

Tegen half 1 hebben we er 67 kilometer opzitten en zijn we in Elbląg. We lunchen op de camping onder een boom, want 't is weer boven de 30°C. We wachten even met de tent op zetten, want dat is geen doen in de brandende zon. In de tweede helft van de middag lopen we richting het gerenoveerde centrum. De stad is jarig, 777 jaar om precies te zijn. De gemeente en de bewoners hebben er alles aan gedaan om de stad op te knappen.

Toren

We vinden enkele schatten en gaan kijken bij de Biergarten die in ons boekje beschreven staat. Er is niets te doen, dus we zoeken een loungecafé / cocktailbar op met jaren 80 muziek. Daar genieten we van een biertje en een bijzonder chocoladedrankje. Ik wist niet precies wat ik besteld had (denk aan een milkshake), maar bleek een warm, dik, gesmolten chocolade drankje te zijn. Erg veel chocolade, maar dat is geen probleem;). Tegen 6 uur zoeken we een terrasje om te gaan eten, voldoende keuze, maar uiteindelijk besluiten we relaxt bij de tent te eten. Op het veld naast ons komen er in vrij hoog tempo 8 fietsers bij. Naast ons twee vaders met een zoon en dochter van een jaar of 14. De ene komt uit Groot Brittannië de andere uit Duitsland. Ook spreken we nog een Australische fietsster. Zij doet een Europatour op de fiets met zoveel mogelijk meren. Ze heeft al in Denemarken en Zweden gefietst. Nu in Polen op weg naar de Mazurische meren en vervolgens nog verder. Wij verbazen ons over de hoeveelheid fietsers, want veel hebben we er in Polen niet gezien.

Camping: Camping nr.61

Hollandse invloeden

hoogte profiel