Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 24 afstand: van: naar:
Maandag 4 aug. 2014 87,2 km Elbląg Gdańsk

Bye Bye R1

Onze laatste fietstocht van Elbląg naar Gdańsk. Naar het westen en het noorden en geen R1 meer. Geen bordjes, dus we vertrouwen op onze GPS, waar Wim een route heeft ingezet. Vandaag een zuidoosten wind, dus lekker voor de wind aan. De eerste helft van de route nog steeds door agrarisch gebied en wederom wordt ook vandaag nog graan geoogst. We fietsen een stuk langs de Nogat, een mooie rivierbedding met jonge koeien op de slingerende dijk. Je waant je bijna in Nederland.

Langs de Nogat

Volgens diverse kaarten gaat er een veer over de Nogat. Als we er aankomen, blijkt deze al 3 jaar uit de vaart. Een vriendelijke Pool, die zijn talen spreekt (we mogen kiezen) krijgen we uitgelegd waar we wel over de rivier kunnen. Enige frustratie klinkt door zijn stem dat de kaarten nog niet zijn bijgewerkt. Voor ons zit er niets anders op om langs de Nogat weer 7 kilometer terug te fietsen naar het zuiden. Tegen de wind in, maar gelukkig is het een mooi gebied. Bij de stalen brug (goed omschreven door de man) steken we de Nogat over. Aan de andere zijde fietsen we verder naar het noordwesten. In totaal hebben we zo'n 14km extra gefietst. Naarmate we dichter bij de kust komen, wordt het toeristischer.

Autoveer

Tegen 12 uur zijn we bij de autoveer die ons over de uitmonding van de Wisła heen zet. Deze gaat gelukkig wel. We halen aan de andere kant eten voor de lunch en gaan lunchen nabij de supermarkt.
Het wordt steeds drukker op de weg en we komen bij het eerste plaatsje van Gdańsk. Deze is volledig op het strand gericht. Als we de bebouwde kom weer uitfietsen komen we in het industrieel gebied van Gdańsk.

Lotos raffinaderij

Lotos heeft er een grote raffinaderij en er staan aanverwante bedrijven in het gebied. Via drukke wegen fietsen we richting het centrumgedeelte van de stad. Omdat er nogal wat waterstromen overgestoken moeten worden via smalle bruggen, loopt het verkeer vast. Het contrast met de R1 is groot. Tegen half 4 zijn we bij de camping die in een sparrenbos in de duinen ligt. Als de tent staat en we ingecheckt hebben, toasten we op het terras op het volbrengen van de fietstocht. We koelen verder af in de Oostzee, gelukkig zonder kwallen.

Camping: Camping “Stogi” nr 218


hoogte profiel