Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2014: Lochem - Gdańsk
Dag 26 afstand: van: naar:
Woensdag 6 aug. 2014 0,0 km Gdańsk Gdańsk

Gdańsk by kajak

Na een dagje geslenterd te hebben door de stad, willen we de stad weleens vanaf het water bekijken. Tegen half 11 zijn we bij de Kajakvereniging, waar alles nog dicht lijkt. De buren verhuren waterfietsen, zij zijn al druk in de weer met onder andere de kade opmeten. We besluiten op een bankje hen gade te slaan. De zon komt erbij, dus we genieten van de rust in dit haventje. Na 10 minuten komt er een jongeman, die het hek van de kajakvereniging open maakt. We laten hem eerst even zijn gang gaan en besluiten na een kwartier ons te melden. De jongen spreekt geen Engels of Duits, dus roept hij er een clubmaat bij die ons wel te woord kan staan. We huren twee eenpersoons kajaks en gaan, zonder in het water te donderen, op pad om het grote rondje te gaan varen en zo veel mogelijk kanocaches te vinden. Al valt het vinden niet mee. Wel maken we een toerist blij die zijn camerahoes in het water had laten vallen. Wim vist hem op en gooit hem weer aan wal. Een niet zo vriendelijke zwaan komt ons in het centrum nog achterna.

Op de Wisła 1

Bij het begin van de grote haven peddelen we een stukje over de Wisła. We voelen ons nederig in ons kleine bootje tussen de grote schepen en de hijskranen verderop. Als we weer van de rivier afbuigen, doen we een koekiepauze. Even de armen wat rust. Kajakken vraagt andere spieren dan fietsen en dat is te merken. Als we onder de brug van de Mostek door peddelen, hebben we eindelijk geluk. Onze eerst watercache is een feit. We peddelen verder en er komt een dragonboot tegen die net terugkomt. Het blijkt dat de waterkering onder de autoweg (501) dicht is. We onderzoeken of we er nog omheen kunnen, maar geen aanlegsteigers en met een kano een drukke 4-baansweg oversteken is ook geen optie. We gaan dus dezelfde weg terug. Wel jammer want het laatste stuk over de Opływ Motławy leek ons het mooist.

Op de Wisła 2

Terug naar de Wisła en weer richting centrum waar we het andere ommetje pakken. Energie om het rondje nog van de andere zijde te doen hebben we niet. We leveren de boten in en gaan lunchen in de haventje. Terug op de camping relaxen we en tegen half vijf gaan we nog even naar het strand. Vandaag een Noordenwind, dus het is fris op het strand en er zijn hoge golven. Joke zwemt wat heen en weer en na afloop gaan we direct terug naar de camping. Daar drinken we nog een biertje en eten we een campinghap. Het toetje halen we nabij het strand.

Buskaartje bus Buskaartje tram