Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2015: Bordeaux - Genève met wandelweek in de Chartreuse
Dag 26 afstand: van: naar:
Woensdag 5 augustus 2015 0,0 km Genève Genève

Verenigde Naties en Cern

Vandaag hebben we 2 ‘must see’ items op het lijstje met activiteiten staan. De Verenigde Naties en Cern. Beide aan de andere kant van het meer. We gaan met de busboot naar de overzijde en zien de waterstraal van de andere zijde. We gaan eerst onderweg naar een alfabet-challenge cache aan de noordzijde. Een hele tour om er te komen met OV, maar als we er eenmaal zijn, kunnen we genieten van het uitzicht op de Mont Blanc. Deze is aan de andere zijde niet te zien, omdat de huizen en de heuvel waar Genève op ligt het zicht wegnemen.

Uitzicht op de Mont Blanc

Na van het uitzicht te hebben genoten, gaan we terug naar de bushalte, pakken de bus terug en stappen uit bij de VN.

Fonteinen voor het VN gebouw

Bij de VN willen we een rondleiding volgen. Dit kan na een security check en met wat geduld. In het hoofdgebouw stromen de toeristen samen. Er worden vier groepen gevormd op basis van taal. Een Nederlandstalige gids is er niet dus we gaan voor de Engelse variant. De Chinezen hebben wel een eigen gids, dat scheelt in onze groep met de foto's ;). Onze Spaanse gids vertelt het verhaal van de Verenigde Naties levendig en probeert de groep uit te dagen de zes voertalen te raden.

Een VN vergaderzaal

We zien de verschillende zalen met elke hun eigen verhaal. Tegen 13:00 uur is de rondleiding afgelopen en gaan we naar het station. Daar halen we onze lunch en verkennen de potentiele obstakels die we morgen met de fiets moeten nemen. Met de tram gaan we naar Cern, aan de buitenzijde van Genève. De ballon is in verbouwing en we moeten het met een kleine expositie doen.

Levensgroot scherm

Het ingewikkelde verhaal van de natuurkunde leggen ze uit op levensgrote schermen. De ‘nerds’, mannen en vrouwen vertellen over hun werk bij Cern zowel inhoudelijk als over de familieband en de successen die gevierd worden. Als je een scherm niet aanklikt staan ze nerveus/irritant je aan te kijken. Het heeft iets schoolachtigs, niet echt professioneel. We sluiten het bezoek af met de aanschaf van een t-shirt voor Wim met een plaatje van het standaard Model en iets met het Higgs deeltje in bijzonder, maar bovenal een mooi plaatje.

Higgs Boson

We sluiten de dag af met een terrasje met een lekker donker gebrouwen biertje.