Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2016: Rondje zuid Engeland
Dag 3 afstand: van: naar:
Maandag 25 juli 2016 23,1 km Duinkerken Duinkerken haven
Maandag 25 juli 2016 61,1 km Duinkerken haven Dover haven
Maandag 25 juli 2016 47,7 km Dover haven New Romney

Schengen en open water zwemmers

Vanaf de camping is het nog zo’n 20 kilometer naar de boot en de grens van Schengengebied. Dat is te merken als we bij de douanes aankomen. Eerst Frankrijk uit, dan de Engelse controle. Gelukkig passen er geen vluchtelingen in onze fietstassen, want we zien bij de auto’s en caravans dat elk vakje open moet en er lopen ook honden tussen de rijen door. Wij worden - na wel een uitvoerige screening van de paspoorten - vlot doorgelaten. We wachten nog even tot we de boot op mogen. Na enkele vrachtauto’s mogen wij erop. Het is even zoeken hoe we onze fietsen vastzetten, maar we vinden uiteindelijk een lang touw om ze vast te sjorren.

De fietsen op het DFDS schip

We zoeken zelf een plekje binnen en relaxen tijdens de erg rustige overtocht. De verhalen over zeeziekte tijdens deze oversteek kloppen in dit geval niet.

De kust bij Dover

Als we na twee uur Dover bereiken, hebben we geduld nodig, want wij mogen pas als laatste de boot af. Maar ook wij komen uiteindelijk met wat hulp vanwege een gesloten hekwerkdeur buiten het havengebied. Langs de boulevard met uitzicht op de havenbaai gaan we lunchen. We zien verschillende langeafstandszwemmers met hun boeien. Ook in het kanaal Sluis–Brugge hadden we al drie openwaterzwemmers gezien. Het is te merken dat de Olympische Spelen in Rio eraan komen, want zou het de Belgische en/of Engelse ploeg aan het trainen zijn voor de 10 of 25 km? We zijn benieuwd hoe de Nederlandse ploeg het er vanaf brengt (link van de NOS). Met een volle maag maken we de eerste serieuze Engelse kilometers. In de baai staat gelukkig met pijlen op het wegdek goed aangeven waar je moet fietsen en vooral ook welke kant je op moet kijken (look right/look left) en zo komen we veilig op het eerste stuk deels onverharde fietspad bovenop de kliffen. Erg mooi uitzicht hebben we daar.

Boven op de kliffen

Als we even van de fiets af stappen, zien het spoor liggen van de tunnel. Na het rustige stuk boven, komen we weer beneden in een meer toeristisch gebied langs de kust. De wind is al duidelijk voelbaar, maar hoe voelt het dan als het echt waait?

Mooi bospaadje

Gelukkig gaan we laatste stuk weer het binnenland in, waar de wind minder nadrukkelijk voelbaar is.

Fietswegwijzer

Camping: Romney Farm


hoogte profiel