Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2016: Rondje zuid Engeland
Dag 18 afstand: van: naar:
Dinsdag 9 augustus 2016 72,5 km Barnstaple Greenham

Exmoor National Park

De camping ligt al redelijk op hoogte, dus we denken wat klimmeters uit te sparen. Echter niets is minder waar, de camping ligt op de ‘verkeerde’ berg. We hebben veel hoogtemeters in het vooruitzicht, van zo’n 50 naar maximaal 480 hoogtemeters in het Exmoor park, tevens het hoogste punt van onze vakantie. Het klimwerk is uiteraard op z’n Engels, steil en ‘recht toe recht aan’.

Rechtuit

Op een moment dat we even stil staan, laat Wim weten dat we ‘over de berg’ heen moeten, hoe kunnen we op die plek niet zien, maar al snel wordt het duidelijk dat het een lange rechte klim is. Joke neemt halverwege, als het even wat minder steil is, nog een foto van het afgelegde stuk. Vlak daarna wordt Joke ingehaald door een racefietser. Het is verder rustig, dus maken we optimaal gebruik van de breedte van de weg. Fietsend komen we, ieder voor zich, boven.

Uitzicht 1

Wim is in gesprek met de racefietser. Hij vertelt ons dat we het op de “hard way” doen. Zijn vrouw sluit even later ook aan bij het gesprek. Hun zoon heeft de LEJOG (Land's End to John o' Groats) gefietst en vond de Cornwall en Devon (waar we nu fietsen) het zwaarst. En zeker niet Schotland, zoals velen denken. Het echtpaar had zelf overwogen om in Nederland te gaan fietsen deze vakantie, maar uiteindelijk is het Frankrijk geworden. De meeste klimmeters hebben we al gehad en fietsen rustig verder.

Uitzicht 2

Als we boven de 400 meter komen, verandert het landschap. Het wordt ruiger met stenen en struikjes. In het Exmoor Park, waar we ondertussen zijn, lopen de schapen, paarden en koeien los.

Paarden

Terwijl we bij een muurtje lunchen, komen de paarden kijken of ze het vee-rooster over kunnen. Uiteindelijk druipen ze af en gaan de andere kant op.

Paard

In de middag kunnen we veel afdalen. Enkele ervan zijn net geasfalteerd en voorzien van ruime grindlaag. Daar gaat onze lekkere afdaling! Opletten dus en met gepaste snelheid afdalen, want voor dat je het weet lig je onderuit. Gelukkig blijven wij overeind.

Uitzicht 3

Tegen kwart voor vijf zijn we bij de vrij volle camping, Gamlins Farm Caravan Park1). We krijgen een plek aangeboden op het “extra” tentenveld, waar ook auto’s geparkeerd staan. Het veld is hobbelig en niet gezellig, maar wel ruim en rustig.

1) update 17 juni 2018: Deze camping is m.i.v. 2018 gesloten.


hoogte profiel