Wim & Joke's vakantie website

Fietsvakantie 2016: Rondje zuid Engeland
Dag 21 afstand: van: naar:
Vrijdag 12 augustus 2016 82,2 km Bradford Leigh Wash Water (Newbury)

Narrow boats door de sluizen

We fietsen vanochtend langs het Kennet & Avon kanaal. Een smal fietspad met de nodige kuilen en ook scherpe stenen. Gelukkig blijven onze banden heel. Het leven langs het kanaal in de narrow boats is een wereld op zich. De boten in eigendom zijn soms mooie kunstwerken. De huurboten één pot nat.

Beschilderde narrow boat

Geduld is een vereiste als je een weekje vakantie viert met zo’n boot. Gisteren waren de stukken lang en ze gaan niet zo hard (we fietsen ze met gemak voorbij). De route van vandaag was meer afwisselend voor de vakantievierders op de boot, maar veel meters hebben ze niet afgelegd. We hebben een veel voorkomende taakverdeling gezien bij de gezinnen en stellen. Is het kanaal een lang stuk, dan zie je de man achter het roer, al dan niet met biertje, en de vrouw op het voordek met een boek. Zodra er sluizen komen, dan verandert de taakverdeling. Dan gaat de vrouw achter het roer en man en kinderen op wal om de sluisjes en bruggetjes te bedienen. Allemaal handwerk. Zwaar is het niet, maar voor de kleine kinderen natuurlijk nog wel.

Sluis bediening

In het begin kost het een beetje kracht, maar daarna laat je de natuur haar werk doen. De boten kunnen blijkbaar niet kantelen, want ze worden niet begeleid met een touw tijdens het schutten. Als de sluis vol is kan de voorste sluisdeur open en de boot erdoor. Afhankelijk van de afstand en de energie van de kinderen gaan de gezinsleden aan boord of lopen door naar het volgende object. We hebben ook een man alleen gezien met een boot, dat is dan wel een hele onderneming.

Heel veel sluizen

De historische sluizen overbruggen slechts enkele hoogtemeters, waardoor er meerdere achter elkaar liggen om de hoogte te overbruggen. Donaties zijn welkom, want sommige sluiswanden zijn aardig aangetast en hebben spoedig onderhoud nodig.

Glooiend gebied

Aan het einde van de ochtend verlaten we het kanaal en fietsen in de middag door landelijk gebied met meer klimmen en dalen. Lang zijn ze niet, maar steil wel. Via een aangepaste route fietsen we af en toe over wat grotere wegen. Dat is voor de verandering wel aangenaam, omdat auto’s je dan inhalen en niet achter je blijven plakken.

White horse

Camping: Oakley Farm Caravan Park


hoogte profiel