Wim & Joke's vakantie website

Voorjaarsfietsvakantie 2016: Delfzijl - Delfshaven - Utrecht
Dag 2 afstand: van: naar:
Zondag 12 juni 2016 78,4 km Sebaldeburen Easterlittens

Hazen en dijkkoeien

Gisteravond hebben we bij de camping twee ree├źn gezien in het veld, tijdens de korte rondwandeling. Vannacht is er nog meer wild langs geweest, want de pauw haar nest is leeggeroofd door een vos of een marter. “Hoort bij de natuur” aldus de eigenaar. Het is altijd weer even wennen een eerste nacht in de tent en het ‘gejammer’ van de pauw al voor het zangorkest rond schemertijd maakt het wel een erg onrustige nacht. Al snel als we op de fiets zitten, zien we de eerst hazen door het land rennen. Vaak twee per weiland. Soms zitten ze ook stil, maar dan zien we ze nauwelijks. Als de hazen niet meer gespot worden, komen de eerste bermkoeien en dijkkoeien in beeld. We fietsen regelmatig over rivierdijkjes en in de berm staan dan twee of drie koeien te grazen. Ook wat verder op bij de Dokkumertrekwei en de Stroobossertrekvaart zien we enkele koeien op de dijk grazen, vandaar dat Wim ze gekscherend dijkkoeien noemt. We fietsen veel langs de vaart, zoals je ook bij deze route kunt verwachten. Veel bootjes onderweg, ook op vakantie. Het weer vanochtend is te kenmerken als 60% kans op 0 mm neerslag. Niet echt droog, maar licht gespetter. En het is lekker aangenaam, al snel boven de 20ºC.

Molen Dokkum

In Dokkum lunchen we bij een molen aan de haven. Het gespetter lijkt wat richting lichte regen te gaan, niet echt fijn als je stil zit. Tijdens de route langs de Dokkumer Ee worden we vergezeld door enkele straaljagers die meedoen aan de luchtmachtdagen. Een enkele keer zien we ze nog in formatie vliegen, maar de echte show gaat langs ons heen.

Bartlehiem

Het laatste stukje van Leeuwarden naar Easterlittens is verrassend afwisselend. Mooie stukjes over smalle paadjes dwars door weilanden heen. Soms hoog gras, soms langs de koeienvlaaien en door diverse hekjes. Bij de camping sluiten we de dag af met een lekker biertje op het terras van het paviljoen bij de camping. Terwijl we genieten zien we de donkere wolken dichterbij komen. Eten doen we dan ook op de kleine veranda van een niet verhuurde trekkershut.

In de buurt van Easterlittens