Wim & Joke's vakantie website

Voorjaarsfietsvakantie 2016: Delfzijl - Delfshaven - Utrecht
Dag 3 afstand: van: naar:
Maandag 13 juni 2016 54,9 km Easterlittens Enkhuizen

Zuiderzee

Vandaag staat in het teken van de Zuiderzee, zoals de IJselmeer in de Gouden eeuw werd genoemd. We willen de boot van twee uur halen en daarvoor doorkruizen we heel Zuidwest Friesland. We fietsen slingerend langs diverse watertjes afgewisseld met enkele betonpaden door boerenland heen.

Langs de Bolswardertrekvaart

Ook bezoeken we enkele stadjes van de 11 steden: Bolsward, zien station Hindeloopen en uiteindelijk Stavoren. Op deze deels regenachtige maandag komen we veel andere (vakantie)fietsers tegen. De Elfstedenroute loopt tegengesteld, dus lijken er altijd meer fietsers te zijn dan als je de route meefietst. Elk stadje heeft zijn charme en havens liggen vol met toeristenkajuiten. De bruggen worden nu nog lokaal bediend, dus we zien ook nog enkele brugwachters aan het werk.

Soeverein in Stavoren

Tegen half 2 zit ons fietsdagje er bijna op als we in Stavoren aankomen. De zon schijnt volop, dus smeren we ons nog in met zonnebrandcrème. Hadden we beter niet kunnen doen, want als we eenmaal varen trekt de lucht weer dicht.

Vertrokken uit Stavoren

Tegen kwart over drie komen we aan in Enkhuizen. Wederom toeristisch en we fietsen langs de vele singels in het stadje. Met het vakantiegevoel komt het vandaag helemaal goed. We volgen de route en slingeren door de stad, om uiteindelijk bij de eenvoudige stadscamping langs de stadswal onze tent opzetten. Het waait er goed, dus we gaan lekker de stad in en zoeken een terrasje bij de Stadspoort. Door de wind is het niet aangenaam om buiten te eten maar binnen eten we twee verrukkelijke vismenu's met royale gebakken aardappeltjes en idem dito salade met verse groenten. We hebben lang niet zo goed gegeten als bij het Schipperscafé 't Ankertje.

Straatje in Enkhuizen