Wim & Joke's vakantie website

Voorjaarsfietsvakantie 2016: Delfzijl - Delfshaven - Utrecht
Dag 4 afstand: van: naar:
Dinsdag 14 juni 2016 77,8 km Enkhuizen Spaarnewoude

Kuikentjes

Fietsen in juni heeft voordelen. Veel jong grut in weilanden, sloten en vaarten. We beginnen overigens ons fietstocht na een droog ontbijt met een flinke regenbui, waardoor we weinig om ons heen zien. Na een uurtje kan/moet de regenkleding al uit, want het is droog en met de regenkleding aan, te warm. Al snel zien we in de vaart een zwanenfamilie met vele kuikentjes en ook eenden zien we regelmatig met kleintjes, zowel grotere als net uit het ei gekomen legsels.

Ganzen met jongen en woonboten

Ook zien we futen, meerkoeten en andere watervogels zwemmen met jong grut. Fietsen door dit stuk Noord Holland, West Friesland, lijkt op Friesland zelf, vooral de hoeveelheid water. Al is het nu duidelijk polderwater met moderne Tjaskers die het water uit de weilanden pompen. Zelf fietsen we op de Oudelandsdijk langs de Knollendammervaart die hoger ligt dan de weg waar wij over fietsen. De kwetsbaarheid is duidelijk voelbaar. Gelukkig wonen we zelf boven NAP.

In Hoorn

En het waait hard hier, zuidwestenwind. En welke richting fietsen we op? Ja juist, het Zuidwesten. We hebben een trainingsweek, letterlijk zo, want aan de kust van Zuid Engeland kan het ook stevig waaien. ‘Gelukkig’ missen we op een haar na, de veer over het Noordzeekanaal en kunnen we de energie aanvullen met een lekkere milkshake. We fietsen nog door een stuk natuurgebied met golfbaan. Nabij Spaarndam fietsen we langs een vaart die vol ligt met hele diverse woonboten, mooi wonen daar. Bij Spaarnewoude halen we onze boodschappen en vlak voor Haarlem strijken we neer op een SVR camping.

Ergens een trekvaart