Wim & Joke's vakantie website

Voorjaarsfietsvakantie 2016: Delfzijl - Delfshaven - Utrecht
Dag 5 afstand: van: naar:
Woensdag 15 juni 2016 84,6 km Spaarnewoude Alphen a/d Rijn

Hoofdsteden

Vanaf de boerencamping zijn we zo in Haarlem, de provinciehoofdstad van Noord-Holland. Onze eerste indruk van deze stad is niet bijzonder, want we fietsen via industriegebied Haarlem binnen. Gelukkig is het oude centrum wel interessant. We kijken nog specifiek rond naar een kaaswinkeltje, maar die vinden we niet (zo vroeg) langs de route.

Centrum plein Haarlem

Via Halfweg, helaas een gedempte trekvaart, komen we uiteindelijk in Amsterdam. Amsterdam is een levendige en gemoedelijk overkomende stad. In het Westerpark, waar we een korte break nemen zien we schoolklassen teruglopen van de groene lessen en diverse (groot)ouders die met hun kinderen in het park rondlopen en boomklimmen (een vader met kleuter in dit geval).

Westerpark, Amsterdam

Ongemerkt komen we in het hart van (toeristisch) Amsterdam terecht, met een kaasmuseum en klompenmuseum aan de Prinsengracht. Bij Kaashuis Tromp halen we alsnog ons stukje belegen 35+ kaas. Als we daar zijn, krijgen we het eerste buitje op ons dak. We blijven wel even met vele Amsterdammers en enkele toeristen onder de luifel van de winkel staan tot het droog is. Amsterdam is trouwens onze 6de hoofdstad die we per ‘bepakte’ fiets doorkruizen. Tijdens onze eerste fietsvakantie was Wenen de eerste hoofdstad als eindpunt van de route. Bij onze route naar Venetië, zijn we door de Zwitserse hoofdstad gefietst (Bern). Tijdens onze ronde door Zuid Noorwegen hebben we paar dagen uitgetrokken om Oslo te bezichtigen en onderweg naar Gdańsk hebben we Berlijn fietsend verkend. Vorig jaar was Parijs geen onderdeel van de route, maar ‘moesten’ we tijdens onze heenreis tussen twee treinstations de hoofdstad doorkruizen en nu dus Amsterdam. En als alles volgens plan verloopt komt daar van de zomer Londen bij.

Amstel en Carré

Via de Amstel en langs Carré fietsen we de stad weer uit. Vlak buiten de stad pakken we een bankje om onze broodjes met lekkere kaas te beleggen. Terwijl we lunchen zien we vele hardlopers tijdens hun lunchpauze een rondje hardlopen. Via rustige wegen langs de Amstel fietsen we naar Uithoorn. Vervolgens de gekanaliseerde Amstel fietsen naar Ter Aar, de weergoden zijn ons niet gunstig gestemd, dus met regenkleding aan. Verregend staan we bij de supermarkt. Kamperen (bij een wijngaard) met dit weer is niet echt een lust om naar uit te kijken. We besluiten na enige discussie om maar door te fietsen naar Alphen aan de Rijn en daar op zoek te gaan naar een dak. Het regent nog steeds al wordt het langzaam wat droger. De eerste B&B staat ons niet aan en besluiten de Oude Rijn over te steken en bij Van der Valk een bed te scoren. Er zijn alleen luxe suites beschikbaar. Het regent ondertussen alweer pijpenstelen als we inchecken, dus we genieten maar extra van de Jacuzzi op onze zeer riante kamer.

Uitzicht vanuit onze kamer

Tegen 19.00 begint het eindelijk droog te worden en we besluiten het deels gesloten vogelpark te verkennen. We sluiten de avond af, na een matig avondmaal (zeker vergeleken met Enkhuizen) met bubbels die bij de suite horen en genieten van een goed liggend bed op onze kamer.

Struisvogel
Flamingo's
Uilen
Pinguins
Kleurige Ara's
Witte Ara