Wim & Joke's vakantie website

Voorjaarsfietsvakantie 2016: Delfzijl - Delfshaven - Utrecht
Dag 7 afstand: van: naar:
Vrijdag 17 juni 2016 89,0 km Schipluiden Tull en 't Waal

Na regen komt zonneschijn

Als de wekker gaat draaien we ons nog maar een keer om. Het regent nog steeds en we willen niet opstaan in de regen. Een uur later lijkt het droger te worden. We kleden ons aan en ruimen de spullen op. Hoewel de condens van de tent geveegd met een doekje, gaat de tent toch nog behoorlijk vochtig mee. Op de veranda van het Nivonhuis ontbijten we en pakken de laatste spullen in. Om 10 uur zijn we gepakt en vertrekken droog van Schipluiden. Al snel zijn we in het plaatsje zelf, gevolgd door wederom Delft. Daar kruisen we de route van gisteren om nu oostwaarts te trekken.

Langs een vaart

Hoewel er enkele alternatieve trekvaarten zijn beschreven, nemen we nu maar de hedendaagse fietsknooppunten en LF paden route, want die liggen iets efficiënter en dan komen we niet weer door Alpen aan den Rijn. We komen langs de noordkant van Rotterdam, via de Rottemeren, het dorpje Zevenhuizen, waar we de lunch inslaan en de Zevenhuizerplas, nabij de wijk Nesselande. De lucht boven ons wordt alweer donker, dus we besluiten om niet te lang te wachten met lunchen. Via het pad langs de Ringvaart van de Zuidplaspolder komen we Nieuwerkerk aan de IJssel binnen. Bij een monument eten we onze lunch terwijl we verschillende lesauto's de hellingproef zien oefenen. Als de lunch op is, begint het te regenen. ‘Onze’ bomen hebben te smal blad, waardoor er niet veel anders op zit dan de regenkleding aan te doen.

Molen

Via de Hollandsche IJssel fietsen we naar Gouda. Onderweg komen we nog een groep vakantiefietsers tegen. Vlakbij Gouda komt er opeens een bliksem en donderslag uit de lucht. Dat is even schrikken, want hoewel de lucht donker is, waren er geen signalen dat er onweer bij zou zitten. Even verderop schuilen we even onder een viaduct, maar meer onweer komt er niet en ondertussen regent het nog harder. We hebben onze regenkleding aan en besluiten verder te fietsen naar het droge weer, dat we in Haasdrecht aantreffen. Via de Vlist, met wederom veel watervogels met kuikentjes komen we uiteindelijk bij de Lek uit.

Langs de Lek

Tijdens het geocachen in Schoonhoven spreken we nog met een buurvrouw van de cache-eigenaar, die tot de conclusie komt dat er van zomer ook wel wat minder spullen mee op vakantie kunnen als ze onze bagage ziet. Uiteraard zijn we nieuwsgierig of ze uiteindelijk ook daadwerkelijk minder gaat meenemen. Ze biedt ons nog water en een toilet aan, waar we geen gebruik van maken. Ze geeft aan dat het droog zal blijven de rest van de dag, dus dat hopen we maar. Al snel breekt ook de zon door, dus het gezegde komt vandaag uit. Op de Lek zijn weinig watervogels, maar er is wel veel beroepsvaart.

Prinses Beatrixsluis

Bij de immens grote Prinses Beatrixsluis kijken we onze ogen uit, waarna we de laatste kilometers naar de natuurkampeerterrein Werk aan de korte Uitweg kunnen afleggen. Helaas is het toch weer gaan spetteren en zetten we de toch al niet zo droge tent in een spetterbui op. De gezellige camping ligt in een fort, dus we zijn goed beschermt tegen indringers ;).